andai kau sudi

Saturday, August 20, 2011

Apa Dosa Ia Dibunuh? Hakikat Aborsi

Assalamualaikum sume......Takde nak tulis pape. Just nak share sesuatu yang sangat menyedihkanje. Meskipun banyak perkataan yg tak faham. Tapi, just by looking at the picture, manusia yang waras pun dah boleh faham. Sekarang ni, aborsi/abortion/pengguguran janin dah banyak sangat terjadi. Tak tahulah atas sebab apa. Walaupun diutarakan banyak sebab. Still, sume sebab2 tu sbnrnye tak boleh diterima langsung! Banyak orang nak anak tapi takde rezki. Tapi, lagi banyak orang dah diberi rezki tapi menolak bulat2. Dunia akhir zaman. Semoga dijauhkan daripada kita semua segala perbuatan buruk ni.....


Atas Dosa Apa Aku Dibunuh
Sebuah renungan mengenai aborsi
Saya barusan selesai ikut SEMINAR MENGENAI ABORSI, dengan Pembicaranya : Dr. Kusuma.

Seharusnya saudara-saudara dan teman-teman bisa hadir sendiri di situ, bisa mendengarkan sendiri dan bisa melihat video yang ditunjukkannya itu. Dalam seminar itu, dijelaskan secara detil, proses pertumbuhan dan perkembangan dari calon janin sampai janin itu dilahirkan.

Selain itu, juga ditampilkan secara detil proses ABORSI. Janin yang awalnya hidupnya damai, tenteram, dan kadang-kadang bergeliat manja di dalam perut ibunya, sekejap mata terusik oleh peralatan-peralatan ABORTUS.

Di jaman sekarang, dunia kedokteran yang telah banyak mengalami kemajuan, teknologi yang canggih, yg memungkinkan proses ABORTUS itu berjalan singkat dan 'aman'.

TAPI BENARKAH PROSES ABORTUS ITU BERJALAN DENGAN 'AMAN' DAN BIASA-BIASA SAJA ???

Ukh... seandainya saja kalau Anda bisa melihat sendiri jalannya proses abortus itu... Weukhjhh... mungkin Anda akan terkejut sekali, muntah-muntah atau mungkin langsung pingsan. Bukannya saya ingin melebih-lebihkan, tetapi itulah kenyataan yang ada, tangan-tangan yang melakukan ABORTUS itu seakan-akan hanya mengeluarkan segumpal 'sampah' dari perut seorang wanita. DIOBOK-OBOK, DIHISAP, DIREMUK DAN DITARIK PAKSA KELUAR DAN DIBUANG !

Saya bisa mengatakan seperti ini, karena dalam seminar itu, ditayangkan video mengenai proses abortus secara detil.

Diawali dengan pelebaran lubang keluar janin sampai sekitar 1 cm lebih, dengan alat obeng busi. Setelah itu dimasukkan alat pengukur untuk mengukur kedalaman rahim. Kemudian alat penyedot abortus dimasukkan ke dalam rahim.

Setelah masuk, alat penyedot dihidupkan, segala cairan dihisap ke dalam selang, daging-daging yang masih lembek dan tulang-tulang kecil pun tidak ketinggalan dihisap oleh alat tersebut. Lewat layar monitor, walaupun gambarnya agak kabur, namun kita bisa melihat dengan jelas, terjadi pemberontakan di dalam sana. Janin itu terus saja bergerak ke sana kemari, berusaha membebaskan diri, berusaha melarikan diri. (Tetapi ke mana lagi ia musti lari ???)

Walaupun sudah berusaha keras, tetap saja tidak mampu melawan kuatnya hisapan alat penyedot tersebut. Dan akhirnya yg tertinggal hanyalah bagian kepalanya saja (tengkorak).

Tahap terakhir dari proses ABORTUS adalah dimasukkannya TANG ABORTUS ke dalam rahim. Tanpa kesulitan, kepala janin yang tersisa itu langsung tertangkap oleh tang abortus itu, dan ... krek... kepala tersebut langsung diremukkan, terus ditarik keluar dari rahim ibunya.

Saudara-saudara sekalian, kita mungkin sering melihat penganiayaan-penganiayaan di jalan-jalan, korban senjata tajam, korban pemerkosaan, dll. Pelakunya kita kecam dan kita cap tidak peri kemanusiaan sama sekali. Pihak berwajib menangkap mereka dan menghukumnya.

TAPI BAGAIMANA TINDAKAN ABORTUS ???
BUKANKAH HAL INI JUGA SAMA SAJA????
Bahkan lebih parah lagi, yang merupakan korban di sini adalah yang tidak berdaya, yang sangat lemah sekali, yang sangat membutuhkan bantuan orang lain agar ia bisa hidup... Tapi nyatanya dia diserang, diobok-obok, dan diremukkan.

Apakah janin itu menerima begitu saja ketika proses abortus itu berlangsung?
TIDAK….!!!

Janin itu bergerak memberontaki, bahkan lewat monitor, kita bisa melihatnya mulutnya yg selalu ternganga lebar-lebar

BERTERIAK
JANIN ITU BERTERIAK MINTA TOLONG, TETAPI SIAPAKAH YG BISA MENDENGARNYA, SIAPAKAH YG MENOLONGNYA.....
YANG ADA HANYA SEBUAH "SILENT SCREAMING"...

Kalau Anda sendiri yang menjadi janin itu, apakah yang akan bisa Anda lakukan?
Sungguh kasihan sekali janin itu, dia yang lemah, dia yg tidak tahu apa-apa, dia yg tidak melakukan kesalahan apa-apa, musti dilenyapkan kehidupannya... karena apa???

HANYA DEMI NAMA BAIK?
HANYA DEMI KEHORMATAN?
HANYA DEMI MARTABAT KELUARGA??
Sebuah nyawa musti dikorbankan.
Janin, sebuah jiwa, suatu kehidupan, sebuah karunia Allah Yang Maha Besar, dihancurkan dengan begitu mudahnya oleh manusia.
Beginikah cara manusia mensyukuri apa yang telah Tuhan berikan???

Oleh karena itu, saudara-saudara, marilah kita semua mencegah dan menghindari terjadinya aborsi. Adapun yang bisa kita lakukan adalah menghindari seks pra-nikah, sehingga kita tidak perlu dihadapkan pada pilihan aborsi. Dan mengingatkan rekan-rekan kita.
Apapun alasannya, aborsi tetap saja sebuah pembunuhan, suatu usaha yg melawan kehendak Tuhan Yang Maha Kuasa dalam menciptakan makhluk kesayangan-Nya.

Kalau saja saudara bisa melihat sendiri, korban-korban aborsi itu, 'bangkai' janin-janin yang masih kecil, badannya yang masih tidak karuan, yang membengkak biru kehitam-hitaman, jari-jari tangan dan kakinya terputus dan terpencar-pencar itu..

Dan kalau saja bisa melihat langsung mata janin tersebut : mata yang sedih dan penuh penderitaan itu seakan-akan mengatakan:
"MAMA, MENGAPA ENGKAU MELAKUKAN HAL INI? APAKAH SALAHKU PADA MAMA?"


Semoga cerita diatas tidak terjadi pada kita semua karena apapun alasannya aborsi, baik karena demi nama baik, keluarga ataupun ekonomi. Tetap itu bukan menjadi alasan bagi kita untuk menyimpang dari kehendak Allah SWT. Dan kalau karena alasan ekonomi, kita yakin bahwa setiap mahluk hidup akan diberikan rejekinya masing-masing



Kalau nak tengok gambar, ade kat sini :
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.241476509212840.77607.222358621124629   


Tak sampai hati nak paparkan buat tatapan dalam blog ni. Semakin ditengok, semakin sedih plak. Semakin tak faham dengan dunia ni.......





Thursday, August 18, 2011

Kucing! Kitty! Cat!

Kucing Menempuh 3200 KM temui tuan rumah


Seekor kucing berjalan 3.218 kilometer untuk mencari tuannya setelah tuannya berpindah rumah tanpa si kucing dari Uzbekistan ke Russia. Dua tahun kemudian, kucing tersebut berjaya menemukan rumah majikannya di Russia.




Ravila Hairova, 52 tahun, memutuskan meninggalkan kucing hitam peliharaannya bernama Karim kepada jirannya di Gulistan, Uzbekistan. Keputusan tersebut diambil kerana Hairova khuatir perubahan keadaan bakal membuat Karim berasa tidak selesa.


Hairova meninggalkan kerusi kesayangan Karim dan piring makanan Karim agar Karim merasa selesa. Akan tetapi, dua tahun kemudian, Hairova menemukan Karim di pintu rumahnya di Liska, Russia.


“Saya tahu dia hilang dari rumah jiran saya beberapa hari setelah kami pergi. Dan itu sangat menyedihkan. Tetapi, setelah itu kami tidak pernah mendengar khabar mengenainya lagi,” ujar Hairova.


“Kemudian ketika saya berjalan di jalan, saya melihat kucing yang sepertinya menunggu saya. Ketika saya mendekatinya, ternyata kucing itu adalah Karim yang berada dalam keadaan kurus. Tetapi itu memang benar dia,” ujar Hairova.


“Dia saat ini sangat senang, begitu juga dengan kami. Saya tidak tahu bagaimana ia menemukan kami. Tetapi saya gembira ia berjaya menemukan kami,” tambahnya.
Suami Hairova, Lev Kondratyev, 46 tahun, mengatakan,
“Ia nampaknya menggunakan sembilan nyawanya untuk menemukan kami. Tetapi yang pasti itu memang dia.”

“Ada beberapa tanda di tubuhnya, termasuk luka di ekornya, yang menunjukkan memang 100 peratus Karim ketika ia berada di depan pintu. Dan ia pun mengenali kami,” aku Kondratyev.


Awwwwww......Terharu sangat...I miss my cats so much! Mungkinkah mereka akan berenang merentas laut cina selatan semata-mata untuk menemui saya? If they do, huhu...I don't know what to say lah. Memang kita family lah. Ape2pun, the moral of the story is, jangan pernah tinggalkan binatang kesayangan kita. Mesti dia sedih. Sebab tu dia cari tuannya balik. 


To Domo tersayang yang telah "pergi" dalam kemalangan jalan raya yang tragis, I always love you. Never forget you. Glad that I have your pictures. Just terkilan sedikit kerana tak sempat sambut raya sama2 last year. Never regret of having you walaupun Domo pernah letak tikus on my tilam. Just wanted to show to me that you are great. You always wanted to share everything with us. Share our food, share our bed, and even share your tikus! I know that you are always great! Terima kasih Allah untuk hadiah yang satu ini. Terima kasih, Domo atas jasa bakti terhadap kami sekeluarga. Terima kasih kerana tak pernah "telan" anak ayam ayah walaupun Domo suka kacau mereka semua. Terima kasih kerana tidak pernah menggunakan kukumu walaupun bermain dengan saya. Terima kasih kerana tidak pernah menggunakan gigimu walaupun menggigit saya. Terima kasih kerana m'beri saya peluang untuk menjadi doktor gigimu. Terima kasih kerana tak pernah cerewet dalam memilih makanan. Terima kasih kerana menemani tidurku di waktu malam. Terima kasih kerana hadir menggantikan Domo yang juga "pergi" meninggalkan kami sebelummu. You two looked alike! Saling tak tumpah. Pada waktu itu, kurasakan seperti Domo hidup semula. Tapi, I know itu tak mungkin. Engkau yang pada ketika itu bersembunyi di bawah pohon bunga ku ambil. Saya kasi makan. Kau malu2 kucing plak. Esoknya, kau masih di situ. Warna, saiz, sama macam Domo dulu. Bezanya, ekormu panjang dan kau betina. Domo senior jantan dan ekornya pendek. Terima kasih kerana melahirkan anak2 yang comel2 belaka.  Anak2mu....Don't worry. I'll take care of them and generasimu akan terus berkembang. InsyaAllah....Terima kasih Allah for giving us such an extraordinary present, a cat, a member of the family. Domo......





Wednesday, August 17, 2011

Perempuan...Sensitif ke?

Assalamualaikum W.B.T......

   Apa khabar semuanya? Dalam bulan  Ramadhan, harap agar kalian semua tidak ada yang sakit-sakitan...Semoga sihat semuanya....InsyaAllah...

   Sensitif ke? Nak cerita pasal sensitif pulak hari ni. Macam mana yang dikatakan perempuan itu sensitif? Adakah kerana mereka mudah mengalirkan air mata? Atau kerana mereka mudah terasa dan marah? Saya sendiri pun kurang pasti.

   Dalam menjalani kehidupan seharian, kita jumpa ramai orang. Macam-macam ragam. Di sinilah saya melihat apa yang dikatakan perempuan itu sebenarnya sensitif. Sometimes, untuk simple2 things, perempuan mudah tersentuh, terasa hati. Even untuk perkara yang mereka sendiri tak faham. For example, hari ni, saya tengok satu video. Pasal husband and wife. Dalam bahasa korea sebenarnya. No subtitles, no nothing. Somehow, I felt sad. I don't know why. Just by the way they deliver their lines, background music (yang saya pun tak tahu apa dia nyanyikan). Memang tersentuh. And I wondered....Was that what we call sensitive? Saya pun tak pasti. Cara kita menyampaikan sesuatu mempengaruhi apa yang disampaikan...

   Kadangkala, tidak semestinya kerana perkara2 yang besar dan ketara baru boleh jadi sensitif. Simple things, as simple as a touch  from our loved ones sudah cukup bermakna bagi seorang perempuan. Mungkin bagi seorang lelaki, a touch means nothing. Tapi, bagi seorang perempuan yang lembut hatinya, they tend to appreciate every single thing that their loved ones do. Kerana sifat menghargai itulah seorang perempuan boleh menjadi sangat sensitif. Bila ayah marah pada saya, saya akan terasa sangat pedih di hati. Mengapa? Itu adalah kerana ayah sangat bermakna bagi saya. Berbeza apabila seseorang yang saya tidak kenali memarahi saya. Di hati, mungkin tidak akan terkesan sedikitpun. Malah masih boleh tersenyum dan seminit dua, pasti sudah tidak akan difikirkan lagi.

   Kadangkala, mungkin kita akan merasa sangat hairan atau jadi sangat pening bila berhadapan dengan kerenah kaum perempuan. "I did nothing to offend her. And why is she so mad at me? I was just joking."
Mungkin ada yang pernah terfikir begini. Mengapa? Ketahuilah semua, apabila seseorang perempuan itu marah atau merasa kecil hati dengan setiap kata-kata atau perbuatan kamu, itu bermakna kamu sangat bererti baginya. Jika tidak, masakan dia akan memperdulikan setiap kata-kata kamu? Apabila seorang suami itu sudah mengambil tempat di hati isterinya, setiap kata-kata, setiap perbuatan suaminya pasti akan menyentuh hatinya. Begitu juga dalam situasi bersahabat. Kasih dan sayang itulah yang membezakan segala-galanya. Apabila kita kasih akan seseorang, setiap perbuatan serta kata2nya pasti akan memberi kesan kepada kita. Dan kaum perempuan? Di situlah terserlah sifat sensitif mereka. Maka, janganlah merasa tersinggung andainya seorang isteri itu marah atau bermasam muka pada suatu ketika. Mungkin dia sedang terasa hati dengan kamu. Mengapa begitu mudah dia jadi begitu? Kerana kamu amat bermakna baginya....

   Erk? Why all of the sudden nak tulis pasal ni? Well, tiada apa-apa sebenarnya. Saja nak kongsi takrifan diri mengenai sensitif. Macam mana pula menzahirkan sifat sensitif itu? Sesetengah orang tend to marah2, ada pula yang menangis. Ya. Menangis. Itu paling common. Selalu terlihat akan kita, seseorang itu mengalirkan air mata kerana sesuatu perkara. Ada yang sukar sekali untuk menangis, ada pula yang mudah saja menangis. Pernah tak lihat seorang lelaki menangis? Saya pernah tengok. Sekali. Entah mengapa. Bila tengok lelaki tu menangis, saya rasa puas hati. Walaupun saya tak kenal dia. Somehow, terbit perasaan kagum di hati saya buat lelaki itu. Kagum kerana dia mengalirkan air mata. Kagum kerana dia tidak terlalu ego untuk menangis meskipun di hadapan ramai orang. Bukan pula saya melihatnya sebagai seorang yang lemah. Itulah orang yang bagi saya ada jiwa dan perasaan. Bila lagi akan saya jumpa lelaki sebegini? Ada. Banyak! Dalam drama. Ayah pun tak mungkin akan menangis di hadapan saya. Kerana ayah tak mahu kami susah hati.

   Perempuan...Bila sudah sensitif, sukar sekali mengembalikan dirinya kepada diri yang asal. Lain pula kisahnya apabila dia marah. Marah dan sensitif adalah dua perkara yang berbeza..Bagi sayalah. Bila marah, itu tandanya hati sedang panas. Bila sudah sejuk, hilanglah marah. Tetapi, bila sensitif/terasa, itu tandanya hati telah disentuh. Pasti tinggal kesannya. Dan kesan itu, tidak akan tahu bila hilangnya. I always try my best not to touch hati sesiapa. Lebih2 lagi ibu bapa sendiri. Juga clazmate2 saya. Kerana saya tahu betapa ngerinya perasaan tersentuh itu. Macam digores2 dengan pisau. Bila sudah jadi begitu, women tend to stay away from everything/everyone. Kerana takut tersentuh lagi, I guess.

   Yah! A smile! Sebuah senyuman juga boleh jadi sangat bermakna. Bila jauh, senyuman seorang ibu pasti akan dirindui oleh anaknya. Mengapa? Sekali lagi, kerana insan itu sangat bermakna baginya. Kadangkala, bila sudah jauh, senyuman itu sudah cukup untuk membuatkan kita gembira. So, the moral of the story is, senyumlah selalu!   ^__^

   Ok2. I guess sampai di sini saja. Pelik2 pulak hari ni. Never mind. Bukan selalu kan? Harap tak tersentuh hati sesiapa. Ini cuma cerita saya. Bila bosan, bila sunyi, I choose to write. Bila tersentuh? I choose to shut up..Keep silent..Stay away from everything. Kadang2, saya rasa, mungkin itu adalah sebabnya mengapa sesetengah orang prefer to be alone. Di tempat yang sunyi, senyap. Mungkin takut tersentuh.......But then, no man is an island......Kita tak mungkin boleh hidup di pulau sorang2. The only way to keep from being touched is to be careful....Sometimes, its good to just leave your surroundings for a while...Make some time for yourself. Time to heal. Time to turn back kepada dirimu pada permulaannya.....Wassalam....




 

Saturday, August 13, 2011

Nak Balik......

Assalamualaikum W.B.T.........

   Dah masok pun fasa kedua bulan pose.....Rumate sye pun dah celik mata...Terus beliau pi laptop dan BUKAK LAGU GHAYE! Adessssssssss.....Lagu ghaye rancak2 lak tuh! Semakin berkobar-kobar jiwa ku nk balik rumah..Apesal lah dye ni..Tak abis pose pun lagi...Huhu....Nak2 lgi bila dpt taw ade clazmate yg balik awal...Uarggghhhhh...Jelez gilerrrrr!!!!!  Saya jelezzz!

   Lama kot dah tak balik. Dah nak masok 2 sem tak balik. And i still can't believe that ade jugak clazmate yg tak balik raya ni. Walaupun sudah lama x balik. Raya taon lepas pun x balik..Respectlah! Kalo saya neh..Heheh..Tak taulah kental ke tak. Kental kot. Tapi, when my mom said this...

 "Tak adenye mak nk soh kau beghaye kat tmpt org klo xde sbb. Mak tak kisah lah..Tiket beribu skalipun, kau tetap balik ghaye. Tak kisah ke lama ke skejap ke. Lagipun, baju ghaye kau dh siap tuh. Sape lak nk makai kang klo kau tak balik. Dun wory dear...We'll wait 4 u. Ape jadi pun, kau ttp balik....."

   Huhu..Pukul 7 ptg dh tuuu...Tacing2 lak. Nak2 part baju ghaye n tiket ribu2 tuh (sanggup ea demi saya ni..huhu). Ingat jugak ngan anaknye kt cni ek..Yelah..Ibu mne x syg anak. Anak mne x cinta ibu. Mak dtg hari tu pun skejap je. X smpai stgh jam. Well, pe bley buat? Beliau sibuk sedikit. Saya harus memahami..Tak cukup dgn tu, ayah lak tepon....

   "Jgn lpe nomo flight. Ade kwn teman ke balik nt? Hati2 time balik. Nt kte org tunggu."

   Ayahanda tepon lagi. Padahal beliau dh msj mende yg sama 5 minit sebelum tu. Hamba kesan ke"excited"an pada nada beliau wlopun perlahan je bunyiknye..Mesti sedih tu. Lme gilerrrr x jmpe.

   Dan lagu ghaye terus berkumandang. Nazam lebaran nyanyian ct. Adesss...Dan dijangkakan akn belangsung sehinggalah ke hari2 terakhir di IPIS ni nt. Menahan je la dgn kerenah rumate neh. Nseb bek tak pasang lagu duhai bonda duhai ayahanda...

   Hah! Sape ckp xde? Ade je! Clazmate2 ku tecinta yg x abis2 nyanyi lagu tu. Saje nk kasi bebudak sabah sawak sume lembik. Saye ni, klo cite2 lain, cite industan, nk sedey apepon, mmg xde feelnye..Tapi, ko dh sebut mum and dad ne,,,aishhhh...Tak bolehlah..Huhu....

   Dalam hepy, gementar, nervous, gabra and feeling segala bagai nak balik neh, ade jugak kerisauan. Yelah..Ajal maut aturan Allah S.W.T.....X nak diulas pnjg. Berdoa semoga dipanjgkn umo smpai ke bulan Syawal dan smpai ke rumah. Amin....Wlopun seminggu je, oklah tu. Drpd kne ghaye kt cni. Bkn nk kte x bez, cme xde sbb.

   Hmmmm...Hari ni hari Ahad. Tak taw nk buat ape. Walopun hakikatnye KKP dh berkilo-kilo. Cuma sye je yg mcm xde feel. Mcm xde papeeeee je. Hahah. But personally, sye rasa sye lbih organised sem ni. X bnyk kje tertangguh dan menangguh kje. Lgi bnyk goyang kaki. Rasa risau lak. Takut ade keje2 tersembunyi.

   Cerpen baru? Aiyaaaa...ade yg menanya dahhh...Ntahlah..Xde modal. Otak dah kering.T balik sawak, nak carik idea baru . Manala tau, ade2 terselit celah pokok bunga ayah, celah tudung mak ke..Heheh....

   Nah..Nah...Nah....Duhai bonda...duhai ayahanda...Dgrlah rayuan anakanda...bru je tadi den ckp x nk dgr lagu tu. Dh lak si dia ni memasang lagu tu.....Aigoooooo.....Sabau je la. Nak dimarah, hakikatnye saya pun suka dgr..Haha.

   Wokeh. I think i have to go now. Ade keje2 yg mintak disettlekan. Kalo nk goyang kaki time raya, keje2 knela siap skrg. Ghaye, ghaye jugak. Lagu ghaye dgr jugak. Pose jgn buat hal lak. Pose habis dulu. Time raya nanti, kite jumpa lagi. Jgn men mercun. Bulan2 pose ni pun dh ade bunyik2 mercun kt ipg ne. Nth dr mne dtgnye. Jgn men mercun ea. Men mercun pop pop takpe. Hahah. Tingkatkan amal. Rebut segala kebaikan dan kelebihan bulan Ramadhan. Semoga segala ibadah kita diberkati dan diterima oleh Allah S.W.T......InsyaAllah.........






Surat Cinta Mencarut Tahap Ntah Pape

Assalamualaikum sume....
Sesekali, terasa jugak nak gelak sorang2 mcm org gila dpn laptop tanpa rumateku mengetahui ape ke he kerana beliau sedang tido..Jadi saya pun terjumpa la surat cinta ni...Mmg gelak la..Tapi mcm biasa, demi menghormati rumate yg tgh dibuai mimpi, saya cuba mengawal dri supaya tak tersembur skrin laptop ni...klo tersembur, alamat rosakler jawabnyerrr.....jadi, sye tumpang post sedara ni punya love letter di sini...jgn gelak lebeh2 ea, gelak sikit2 je...hahaha...sometimes, kne hepy2 maaa....x ble seyes2 sepanjang masa..nanti korang betul2 ingat saya gila...hoho...enjoy the surat eh..n klo nk dye punye sambungan, blehlah pegi kat link yg akan sye share di bwh sekali nanti....ape2pun, jgn marah ea....????? heheh....

Sekarang ni tak macam dulu. Dulu hantar pesanan guna surat, siap berbedak bagai sebab nak bagi wangi. Sekarang ni,SMS je kejap dah sampai. Itupun simpan sampai nak termuntah inbox hempon tu. Hmmmppphhh... agak-agaknya lah ada tak bahasa yang mereka guna dulu puitis macam surat yang kat bawah ni?



Wahai adinda yang kupuja sentiasa,

Dalam kesuraman ultra lembayung tika tujuh bulan menumpahkan cahaya dibawah kaki langit khirmizi, tiba-tiba aku terkenangkan eurika nostalgia cinta lama yang kita palitkan berdua. Kehadiranmu bersama molekul-molekul hidrogen menerjang segala kekusutan yang membelit tali perutku. Dan kehadiranmu itu mengajar aku erti rindu gelora dan shahdu. Kau juga mengajarku erti cinta, singa laut,beruang kutub, penguin, kambing salji, mee rebus, cendol, koridor, kotak pensil, tali kasut dan pasu bunga.Kala itu, kita bagaikan Nobita dan Sizuka.Kau dan aku umpama Kurt Cobain dan Rafeah Buang yang tidak dapat dipisahkan. Malangnya percintaan yang mendapat liputan meluas hingga ke planet Ziku itu telah mengundang perpisahan yang akhirnya telah mengecewakan seluruh penternak lipan di Burma. Kau pergi jua ketika Kuala Lumpur sedang bersiap sedia menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 1998.

Sesungguhnya perpisahan itu berpunca daripada penebangan pokok getah secara besar-besaran di Lembah Klang. Pemergianmu menyebabkan aku menghidap penyakit resdung dan hepatitis-Q secara mengejut.Ketiadaanmu memaksa aku memakai topi keledar setiap masa sebagai langkah keselamatan. Aku seperti tidak percaya dengan apa yang telah terjadi. Aku bagaikan tergelincir dari orbit bumi dan terpelanting ke ruang angkasa, apabila daya tarikan graviti terhadapku tiada lagi berfungsi setelahaku tersungkur dalam percintaan yang berlarutan hingga ke rubber-set. Seluruh perjalanan hidupku menjadi gelita bagaikan terperangkap di dalam gua yang gelap dan ditemani stlagit dan stlagmit yang bagai sembilu.

Kondominium cinta yang kita bina dari makgat basikal dan kipas helikopter akhirnya musnah setelah kau berpaling tadah. Ternyata sikapmu mulai berubah bila Malaysia mula melancarkan satelit MEASAT-1 ke ruang angkasa raya. Sejak itu kau sering melarikan diri bila terserempak dengan abang iparku. Akhirnya aku menyedari bahawa diri ini tidak diperlukan lagi.
Sejak kau tiada, aku sering menyendiri berbual-bual dengan pokok betik untuk mengisi masa lapang. Kadang-kadang aku mengikat botol oren pada tiang rumah agar nampak lebih cantik. Saban hari aku termenung di dalam peti sejuk mengenangkan dirimu yang entah kemana menghilang. Aku cuba bermain badminton sambil makan mi hailam untuk melupakanmu, tetapi aku tak berdaya. Lalu aku membakar mesin basuh dan membelasah empat ekor itik serati jiran sebelah sebagai tanda aku tidak bersalah.

Mengapa? Mengapa sayang? Mengapa ini semua bisa terjadi? Mengapa setelah kau curi hatiku, kau rompak cintaku lantas kau bunuh cintaku sehingga kau terbunuh dalam kemalangan cinta yang ngeri. Aku bagaikan terhimpit dan dihimpit oleh guni-guni batu yang kau timpakan di atas belakangku. Derita yang kautimpakan itu adalah bebanan yang terlalu berat untuk ku tanggung bagaikan mendukung 75 ekor biawak dan 386 ekor anak beruk. Dan kini segala harapanku hancur berkecai bagaikan aku terjatuh dari Menara Kuala Lumpur dan dihempap oleh Menara Berkembar Petronas lalu tersangkut di celah landasan LRT dan kemudiannya digilis pula keretapi Komuter hingga aku hancur berkecai. Oh! terlalu berat dugaan yang kutempuhi kini.

Kini segalanya telah pun berakhir. Aku sedar siapa aku. Aku hanya insan biasa yang suka makan mi segera. Aku bukan McGyver, McDonald's, Superman atau Kesatria Baja Hitam. Aku juga bukanlah Ultraman seperti yang kau idam-idamkan. Aku menyedari kekurangan diri dan kekurangan kemudahan awam di tempat sendiri. Tak perlu dikesali lagi kerana nasi telah menjadi capati dan tin sardin yang ku genggam ini telah pun luput tarikhnya. Segalanya sungguh mengharukan dan semua hadiah pemberianmu termasuk enjin kapal selam telah pun aku cincang untuk dibuat makanan lembu.

Walaupun segalanya telah pun berakhir, disini, diatas pokok getah ini aku tetap menunggu kau akan kembali. Selagi ada nafas ini, selagi ada kompleks membeli-belah SOGO, selagi ada kedai kasut selipar di sekitar Argentina, selagi kumpulan Metallica tidak berpecah, aku tetap menunggumu sehinggalah mentari terbelah lapan. Namun aku menyedari bahawa penantianku hanyalah sia-sia belaka. Akhirnya aku mengambil keputusan mektamad untuk menunggu tiang elektrik dihadapan rumahku berbuah. kalau tiang elektrik berbuah nanti, aku poskan buahnya kepadamu. Nak tak?

Oh,nampaknya ibu sudah memanggil di dapur. Aroma masak lemak cili apidan sambal temporak telah menembak ke lubang hidungku. Sesunggunhnya di saat ini, perutku sedang berpesta, meraung-meraung minta diisi makanan, tak banyak, satu kawah nasi pun jadilah. Sampai di sini sahaja coretanku pada kali ini. Ink ball pen Kilometriko ku sudah habis. Inipun aku terpaksa menggunakan ink marker Stabilo yang berwarna metallic blue ini. Mahu diliquid sayang, almaklumlah liquid paper mahal, baru dibeli oleh ibu yang baru pulang dari Shanghai. Sekian, ingat daku dalam doamu, terutama sekali doa makan. Ingat-ingtlah aku di sini. Jangan segan hantar makanan ke rumah ya. Aku tunggu. Maaf surat tak wangi, tak ada stok minyak wangi lagi, dah habis ibu pakai semasa kenduri kahwin Mak Kiah Cendol hari tu. Jadi, yang ada minyak atar saja. Minyak atar ayah pun jadilah.



Yang sentiasa mengingatimu selagi tak amnesia dan alzheimer,

Mail Lambung a.k.a Aaron Aziz (orang cakap la)



P/S:Jangan lupa add facebook ngan twitter ek...



sambungan di sini....
http://azwan-azahari.blogspot.com/2011/08/surat-cinta-mencarut-tahap-infiniti-2.html



Bercinta???






بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
Kami tidak berzina ! 
Maaf, saya tidak menuduh awak berzina, tetapi awak menghampiri zina.

Kami hanya barbual-bual, berbincang, bertanya khabar, minum-minum di kafe. Adakah itu menghampiri zina? 
Ya,perbuatan itu boleh menjerumuskan pelakunya ke lembah penzinaan.
Kami dapat mengawal perasaan dan kami tidak berniat ke arah itu. 
Hari ini ya. Esok mungkin kamu kecundang.Iblis akan memerangkap kamu. Iblis amat berpengalaman dan tipu dayanya sangat halus. Ia telah menipu moyang kita yang pertama,Adam dan Hawa. Iblis amat licik. Ingat, pesanan Rasulullah : Janganlah engkau bersendirian dengan seorang wanita kecuali yang ketiganya, syaitan(Tabrani) . Kita lemah menghadapi tipu daya Iblis. 
Takkan nak berbual-bual pun tak boleh? Itupun zina ke?
Zina ada bermacam-macam jenis dan peringkatnya, ada zina betul, ada zina tangan iaitu berpegang-pegangan, ada zina mata iaitu melihat kekasih dengan perasaan berahi. Zina hati iaitu dengan khayalan berahi dengan kekasih sepertimana yang digambarkan oleh Rasulullah: Kedua-dua tangan juga berzina dan zinanya adalah menyentuh. Kedua kaki juga berzina dan zinanya menuju ke tempat pertemuan. Mulut juga berzina dan zinanya adalah ciuman (Muslim dan Abu Daud). Sebenarnya jalan menuju kepada perzinaan amat banyak. Jangan biarkan diri kita melalui mana-mana jalan perzinaan.
Islam takde ke couple-cople ni?
Cinta secara Islam hanya satu, iaitu perkahwinan. Cinta berlaku setelah ijab kabul, cinta selepas kahwin. Itulah cinta sacral dan qudus. Cinta yang bermaruah. Bukan cinta murahan. Inilah kemuliaan Islam. Apabila Islam menegah sesuatu perkara, tentu ia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Jika ia menegah cinta antara lelaki dan perempuan sebelum kahwin, ia membawa perkahwinan sebagai ganti yang lebih baik. Sabda Rasulullah : Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali nikah. (Ibnu Majah). Cinta adalah maruah manusia. Ia telalu mulia. Kalau begitu, cinta* remaja semua menghampiri kepada penzinaan? Ya, kalau lelaki dan perempuan bertemu tentu perasaan turut terusik. Kemudian perasaan dilayan. Kemudian teringat, rindu. Kemudian diatur pertemuan. Kemudian duduk berdua-dua. Kemudian mencari tempat sunyi sedikit. Kemudian berbual panjang sehingga malam gelap. Hubungan makin akrab, dah berani pegang tangan, duduk makin dekat. Kalau tadi macam kawan, sekarang macam pengantin baru semalam bukankah mereka semakin hampir dengan penzinaan? 
Berapa ramai orang yang bercinta telah sampai kepada daerah penzinaan dan kesengsaraan. Kasihanilah diri dan ibu bapa yang melahirkan kita dalam keadaan putih bersih tanpa noda daripada seekor nyamuk sekalipun!
Masih ramai orang yang bercinta tetapi tetap selamat tidak sampai berzina. Kami tahan diuji. Allah yang menciptakan manusia, Dia tahu kekuatan dan kelemahan manusia. Manusia tidak tahan ujian. Oleh itu Allah memerintahkan supaya jauhi perkara yang ditegah takut manusia akan kecundang. Jadi manusia itu tidak tahan diuji? Kita manusia dari keturunan Adam dan Hawa, sejak dari awal penciptaan manusia. Allah takdirkan satu peristiwa untuk iktibar manusia. Allah tegah Adam dan Hawa supaya tidak memakan buah khuldi dalam syurga. Buah yang lain boleh makan. Allah tahu kelemahan pada ciptaan manusia. Tidak tahan diuji. Oleh itu Allah berpesan kepada Adam dan Hawa, jangan menghampiri pokok khuldi itu. Firman Allah: Wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di dalam syurga serta makanlah dari makanannya sepuas-puasnya apa yang kamu sukai, dan janganlah kamu hampiri pokok ini. (jika kamu menghampirinya) maka kamu adalah orang-orang yang zalim. (al-Araf:19) Tegahan yang sebenarnya adalah memakan buah khuldi. Jika menghampiri perkara tegahan, takut nanti mereka akan memakannya. Demikianlah dengan zina. Ditegah berzina. Maka jalan ke arah penzinaan juga dilarang. Takut apabila berhadapan dengan godaan zina, kedua-duanya akan kecundang. Cukuplah kita belajar daripada pengalaman nenek moyang kita Adam dan Hawa. 
Adakah orang yang bercinta hilang maruah? 
Antara kemuliaan manusia adalah maruah dirinya. Orang yang bercinta seolah-olah cuba menggadaikan maruahnya kerana mereka menghampiri perzinaan. Manakala orang yang bercinta dan pernah berzina tidak layak berkahwin kecuali dengan orang yang pernah berzina. Allah berfirman: Lelaki yang berzina (lazimnya) tidak ingin berkahwin melainkan dengan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan yang berzina itu pula tidak ingin berkahwin melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu terlarang kepada orang-orang yang beriman.(Surah An-Nur: 3)
Jadi, orang yang pernah bercinta juga tidak sesuai untuk berkahwin dengan orang yang tidak pernah bercinta. Tidakkah itu suatu penghinaan dari Tuhan?
Jadi orang yang bercinta hanya layak berkahwin dengan orang yang pernah bercinta juga?
Itulah pasangan yang layak untuk dirinya. Kerana wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Lelaki yang baik untuk wanita yang baik.
Si dia ini lain dari yang lain. Dia lelaki yang penyayang dan bertanggungjawab. 
Tahukah hati budi lelaki? Sejahat mana lelaki, apabila ingin mengambil seseorang wanita sebagai 
isteri dan seterusnya menjadi ibu untuk anak-anaknya, dia akan memilih wanita yang baik. Tetapi untuk berseronok dan berfoya-foya, lelaki biasanya akan memilih perempuan murahan kerana ia suatu pelaburan yang menguntungkan. Itulah rahsia lelaki.
Jadi, perempuan yang bercinta, jatuh maruahnya pada pandangan lelaki?
Tentu! Mana ada orang lelaki yang normal suka pada barang yang second hand sedangkan barang yang baru masih ada. Sesetengah mereka menggambarkan perempuan seperti kereta yang diletakkan di bilik pameran sahaja. Tapi ada orang yang boleh test drive. Ada pula yang kata; sekadar sepinggan mee goreng dan segelas sirap bandung, bawalah ke hulu, ke hilir. Sedihkan? Itulah hakikatnya!
Masih adakah orang yang tidak bercinta di zaman ini? 
Ya! Masih ada orang suci dalam debu. Golongan ini akan sentiasa ada walaupun jumlah mereka kecil. Mereka akan bertemu suatu hari nanti. Mereka ada pasangannya. Firman Allah: Dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya (yang memelihara dirinya dari melakukan zina)... Allah telah menyediakan bagi mereka segala keampunan dan pahala yang besar. (Surah Al-Ahzab: 35 )
Bagaimana kami? 
Kamu masih ada peluang. Bertaubatlah dengan taubat nasuha. Berdoalah serta mohon keampunan dariNya. Mohonlah petunjuk dan kekuatan untuk mendapat redha-Nya. Kami ingin mendapat redha Tuhan. Tunjukkanlah bagaimana taubat nasuha. Taubat yang murni. Taubat yang sebenar-benarnya.Taubat yang memenuhi tiga syarat: i) Tinggalkan perbuatan maksiat. Putuskan hubungan cinta yang tidak diredhai Allah ini. ii) Menyesal. Menginsafi diri diatas tindak tanduk hidup yang menjurus diri dalam percintaan. iii) Berazam. Bertekad di dalam hati tidak akan bercinta lagi dengan sesiapa kecuali dengan seseorang yang bernama isteri atau suami. Saatnya adalah selepas ijab kabul.



Moga Allah terima taubat kita. jadikanlah perpisahan kerana Allah , kalau ada jodoh tidak ke mana! Ya, Allah! Bantulah kami. Kini kami datang ke pintu-Mu mencari redha-Mu. Terimalah taubat kami ya Allah "


by Mujahid Syahid
http://muhammadsyafik.blogspot.com/2011/08/bercinta.html#comment-form


Thursday, August 11, 2011

Putus Cinta Demi Cinta...

Sudah lama sekali ya....
Sudah lama sekali rasanya....
Sudah lama tidak kembali...
Sudah lama tidak menatap wajah kalian lagi...
Sudah lama menghilangkan diri...
Sudah lama sekali...


Hilang bukan tidak kembali...
Hilang untuk seketika mencari diri...
Saat bertemu saat dinanti...
Saat cinta tertaut kembali...


Sudah lama tidak menangis hiba...
Sudah lama tidak bergelak ketawa...
Sudah lama tidak tersenyum mesra...
Sudah lama tidak bercanda...


Sepurnama terasa bagai setahun...
Sepurnama sudah hati meruntun...




Demi cinta pernah pergi...
Demi cinta akan kembali...
Demi cinta tegarkan hati...
Demi cinta tidak mudah menyerah diri...


Cinta mesti ada 'class' ...
Biar sepi tidak berbalas...
Biar sehingga terhenti nafas...
Demi cinta yang ada 'class'...


Seperti apa cinta yang ada 'class'?
Seperti api katanya...
Api yang baik, asapnya tidak banyak..
Seperti cinta yang suci, tidak banyak juga...
Tidak banyak bicara-bicara yang merosak hati...
Tidak terluah lewat cara yang bisa mencabul diri...
Tidak ada vocab bombastic yang semata-mata plastik...
Tidak banyak itu, tidak banyak ini...
Tidak perlu bersentuhan tangan, kerana sudah bersentuhan hati...
Biar berjauhan tetap tidak terhenti...
Tidak perlu berbalas kerlingan mata, kerana sudah saling berbalas doa...
Biar berjauhan tetap tercurah rasa cinta...
Itu cinta suci...cinta ibarat api...


Aduhai ayah dan bonda...
Ayah dan bonda permata anakanda...
Ayah dan bonda cinta hati hamba...
Cinta api, cinta kita...
Sehingga ke akhir tetap membara...









Sunday, August 7, 2011

vanilla twilight

don't really listen to english songs..but this one..just like it...simple..sweet though..    :)






The stars lean down to kiss you
And I lie awake and miss you
Pour me a heavy dose of atmosphere
Cause I'll doze off safe and soundly
But I'll miss your arms around me
I'd send a postcard to you, dear
Cause I wish you were here

I'll watch the night turn light blue
But it's not the same without you
Because it takes two to whisper quietly
The silence isn't so bad
Till I look at my hands and feel sad
Cause the spaces between my fingers
Are right where yours fit perfectly

I'll find repose in new ways
Though I haven't slept in two days
Cause cold nostalgia chills me to the bone
But drenched in vanilla twilight
I'll sit on the front porch all night
Waist deep in thought because when
I think of you I don't feel so alone

I don't feel so alone
I don't feel so alone

As many times as I blink
I'll think of you tonight
(Tonight, tonight, tonight...)

I'll think of you tonight

When violet eyes get brighter
And heavy wings grow lighter
I'll taste the sky and feel alive again
And I'll forget the world that I knew
But I swear I won't forget you
Oh if my voice could reach back through the past
I'd whisper in your ear:
"Oh darling I wish you were here"