andai kau sudi

Thursday, February 2, 2012

BIG CATS

Assalamualaikum W.B.T……

Alhamdulillah…Dapat jumpa lagi hari ni. Anda sihat? Saya sihat, alhamdulillah... Sebenarnya, post ni dah lama. Tapi tinggal draft aje. After some research and recalling back on what I’ve learned few years back, dapat jugak siapkan post ni. Cerita apa? Okeh. Hari ni, nak cerita pasal BIG CATS! LIONS, to be specific.

Macam semua orang tahu, lion or singa dikategorikan dalam kumpulan kucing. Kucing besar. Atau secara spesifiknya, kedua yang terbesar setelah harimau.  They live and move in a group called PRIDE. Biasanya satu-satu kumpulan singa boleh terdiri daripada 15 ekor sehingga 30 ekor singa, termasuk ibu2 singa, anak2 singa dan beberapa ekor singa jantan. Singa jantan yang matang dan paling dominan adalah ketua kepada pride ini. It doesn’t mean that tak ada singa jantan lain di dalam pride tersebut, cuma yang dominan itu biasanya ada seekor sahaja.

      (Yang ada rambut tu, jantanlah...Yang takda rambut tu, betina)

Singa ni, paling banyak pun boleh dijumpai di Benua Afrika dan Benua Asia, juga di India (di taman pemuliharaan singa). Di Serengeti paling banyaklah. Tempat pemeliharaan dan pemuliharaan singa, antara yang terbesar di dunia, terletak juga di Afrika. Singa dikategorikan dalam spesies binatang yang vulnerable/mudah terdedah kepada bahaya. Haaaa…Jangan ingat singa ni predator, dia kuat dan menang sentiasa. Singa pun diancam kepupusan jugak. Terutamanya bila habitat mereka didatangi manusia ataupun diancam oleh binatang yang lebih besar daripada mereka sendiri. Paling panjang umur singa boleh mencecah sehingga 20 tahun, itupun jika hidup dalam jagaan manusia/dalam sangkar. Jika wild lions, umur boleh mencecah 10 sehingga 14 tahun. Quite long, huh?


A pride consists mostly of female lions. Yang kecil dan yang sudah matang. So, they move together and hunt together. Walaupun singa jantan dominan yang mengetuai sesebuah kumpulan, singa betinalah yang akan membuat kerja “memburu” untuk kumpulan tersebut. I’ve watched this somewhere in TV. Dalam rancangan yang bertajuk BIG CATS.

Singa biasanya memburu mangsa yang besar, to feed their large number. Pemburuan dijalankan pada waktu malam untuk hasil yang lebih baik. Apa yang uniknya ialah, if you got a chance to see they hunt, you will notice that, like any other creatures, they have a very distinctive technique of hunting. Mereka tak boleh lari laju macam cheetah, ataupun bertahan lama macam leopard. Oleh sebab itu, mereka memburu dalam kumpulan dan menggunakan teknik pemburuan yang sangat menarik. Namun, hanya satu daripada lima trials sahaja yang biasanya berjaya. Kalau tak berjaya mendapat apa2 hasil, memang kebulur lah. Macam saya cakap tadi, female lions yang akan pergi memburu. Mereka akan datang dari segenap arah dalam bulatan. Masing2 ada peranan masing2. Ada yang jadi stalker, wing dan macam2 lagi. Bahagian yang biasanya diserang paling awal sekali adalah bahagian tulang belakang mangsa dan leher. Tulang belakang ni, kalau diserang, paling cepat membawa maut dan melemahkan mangsa. Of courselah kena dari belakang dahulu kan, then baru ke leher. Jika terus dari depan, bahaya. Kerana mangsa biasanya kerbau/lembu atau mana2 binatang yang bertanduk.  I saw them once in TV, trying to attack a giraffe. Dah terdesak sangat! Sampai zirafah pun boleh ditumbangkan. SubhanAllah…Hebat makhluk Allah ni kan?


Anadai kata setelah beberapa serangan, mangsa masih belum mati, singa2 ni akan terus menerus menyerang. They will play cats and mice. Kucing kejar tikus. Sehinggalah lama kelamaan mangsa lemah dan menyerah diri. Kemudian, tiba masa menamatkan riwayat mangsa. Kemudoan barulah boleh dimakan. Ketika memburu, anak2 singa yang masih kecil akan ditinggalkan di belakang untuk melihat dan belajar cara memburu.Tidak boleh ikut sekali! It’s too risky. Singa jantan pula hanya akan datang ketika pemburuan telah selesai. Kiranya, singa jantan ni jaga anaklah. Dikatakan singa jantan ni sangat strict apabila dia telah mendapat bahagiaannya. Tak boleh kongsi dengan singa2 dewasa yang lain! Tetapi, ia akan bertolak ansur dengan anak2 singa yang masih kecil. Huhu…So sweet…Taklah jahat sangat sampai tak boleh kongsi pun..


Anak2 singa yang kecil dan masih memerlukan jagaan akan terus bersama bergerak dalam kumpulan sehinggalah mereka cukup dewasa untuk membentuk kumpulan sendiri. Biasanya sehingga tempoh 4-5 tahun. Setelah itu, singa2 jantan yang telah matang akan dihalau dari kumpulan. Kenapa? Sudah tentu saja. Mereka ada adik2 yang perlu diberi makan juga. Sudah pasti ibu2 singa tak larat nak isi perut semua yang ada dalam pride tersebut. So, they will have to go dan bentuk kumpulan sendiri.Macam mana pula mereka membentuk kumpulan sendiri. Ini menarik! Mereka akan pergi intrude kumpulan lain! Singa2 jantan yang masih muda dan kuat akan menyerang singa dominan dalam sesebuah pride. Singa dominan yang sudah tua akan dihalau. Jika perlu, mereka akan bergaduh sesama sendiri. Akhr sekali, tentulah yang muda akan menang. Akibatnya, singa jantan dominan yang sudah tua terpaksa mengundur diri, itupun sekiranya ia masih hidup setelah pergaduhan tersebut. Sekiranya singa2 yang dihalau dari kumpulan masih muda dan masih belum cukup kuat untuk menawan kumpulan lain, mereka akan terpaksa belajar hidup sendiri dahulu. Solitary. Belajar menguatkan diri. Kemudian, barulah boleh berlawan dengan singa jantan yang lebih dominan. Sekiranya gagal, mereka memang akan hidup susah, dengan kecederaan dan tak cukup makan semua. Tapi, sekiranya berjaya, hidup mereka akan sangat senang kerana setelah itu, mereka tak perlu cari makan sendiri. Singa betina yang akan buat semua kerja tu, dan mereka dapat giliran makan yang first sekali. But in return, they have to protect the group la. Fair enough..Macam mana pula bila tiba masa mengawan? Pada kebiasaannya, sekiranya tiba musim mengawan, ibu singa masih ada baby lion yang perlu dijaga dan disusukan, singa jantan akan membunuh anak2 singa tersebut. Hanya dengan setelah itu, barulah ibu singa memberikan perhatian kepada singa jantan. Tapi, peratus kejayaan bunuh anak2 singa ni adalah rendah. Lebih2 lagi jika ibu2 singa sama2 bersatu menaentang seekor singa jantan. Cukup110 hari, tibalah masanya untuk melahirkan anak. Ketika hampir tiba masa ini, ibu singa akan menjauhkan diri daripada kumpulannya. Ia akan pergi ke sesuatu tempat yang jauh dan tersembunyi untuk melahirkan anak. Sehinggalah anak2 singa cukup besar, barulah ibu singa akan membawa semula anak2nya yang baru lahir kembali ke dalam kumpulan. Dan ia akan disambut baik oleh singa2 lain. Anak2nya dijaga macam anak sendiri oleh ibu2 singa yang lain.

Jika dilihat secar kasarnya, memanglah kelihatan seperti singa jantan dominan yang mengetuai sesebuah kumpulan singa. Namun, pada hakikatnya, singa2 betinalah yang mengetuai kumpulan tersebut. Kerana mereka memainkan banyak peranan. Daripada menjaga pride, menjaga anak2, mencari makan dan sebagainya. Singa jantan pula, sebagai balasan kepada usaha singa2 betina yang carikan makan untuk dia, dia bertanggungjawab untuk melindungi singa2 di dalam kumpulannya daripada gangguan singa pendatang. Namun begitu, kumpulan singa masih boleh bergerak dan hidup seperti biasa meskipun tidak ada singa jantan dominan dalam sesebuah kumpulan. Besar kan peranan singa betina nih?


Well, itulah ceritanya pasal singa ni…Banyak sebenarnya yang boleh diceritakan. Tapi, it’s better if you have something more visual. Lebih menarik dan lebih informational kalau tengok dari TV. Kita tengok, kita dengar, macam2 pasal singa ni. Mereka ganas, makan orang. Tapi mengikut kajian, sebenarnya mereka takkan serang manusia sekiranya manusia tidak provoke mereka dahulu. Mereka serang pun sebab nak lindungi pride mereka sahaja. Memang ada kes orang kena makan lions, tapi biasanya yang makan orang ni adalah dari kalangan male lions. Actually, banyak yang mati, especially di Africa.

Mereka ni sebenarnya sangat sosial. Mereka bergaul sesama mereka dengan baik. Saling membersihkan antara satu sama lain, cium pipi apabila berjumpa, bercakap dalam bahasa mereka, semua ni mereka buat untuk mengeratkan hubungan. Kita, kalau jumpa sesame kita, bagi salam, salam tangan dan berlaga pipi. Mereka pun berlaga pipi jugak. Especially singa betina yang baru datang dengan anak2nya yang baru lahir. Singa tersebut kaan berlaga pipi dengan semua singa2 dalam kumpulannya tadi. Dan of course, introduce anak2nya kepada kumpulan. At first, memang anak2nya nampak macam kena buli dengan singa2 betina lain. But actually, mereka bukan kena buli. Itulah tanda mereka tunjukkan kasih sayang. Main kejar2, gigit2 sikit. Singa pun boleh bergaul dengan manusia juga, kalau betul caranya lah.


Jadi, sayangilah makhluk2 Allah di sekeliling kita. Jangan jump into conclusion sebelum kita research pasal dunia kehidupan mereka yang sebenar. Mereka complicated dan unik. Macam dalam tanah bawah kaki kita ni. Ingat ada cacing dan ulat je? Macam2 ada bawah sana. Tupai, tikus, meerkat, rabbit pun ada tau! Dan lagi satu! Anda ingat kucing takut air? Ohho! Ada satu species kucing yang tak takut air. Nama dia, FISHING CATS! Nama pun dah fishing..Heheh. Mereka boleh berenang dan menangkap ikan dalam kawasan cetek. Rupa memang macam kucing, cuma besar sikit daripada kucing. 

                                 (Dahsyat!!!! Hebat kan? )


Semoga bertambah pengetahuan mengenai binatang di sekeliling kita. Lain hari, jumpa lagi dalam channel animal kingdom. InsyaAllah…. Miawwww….. Eheh! Salah! Roar!!!  ^_^