andai kau sudi

Thursday, March 14, 2013

Mohon Follow dan Komen Ya!!!

Assalamualaikum kawan-kawan.....

Allah..... Sibuk sungguh semester ni. Macam-macam aktiviti admin terlibat. Sampai tak sempat nak update blog. 

Ok. Straight to the point saja rasanya. Sebenarnya untuk semester ini, admin dan ahli kumpulan kena develop a blog sebagai projek bagi subjek EDU 3104 Classroom and Behaviour Management. Jadi di sini, admin akan sertakan link blog tersebut, dan mohon rakan-rakan beri komen membina, terutama sekali dekat page ACTIVITIES/ENERGIZERS tu. Admin dan rakan-rakan sangat perlukan komen anda. Penting untuk markah projek ni. Heheh... Rasanya, para guru dari maktab lain pun kena buat benda yang sama kot. Jangan malu-malu sertakan link. InsyaAllah, admin akan jejak balik dan turut berikan komen di blog anda. Syukran. Moga Allah S.W.T. berkati kita... Amin....






Monday, November 19, 2012

SUPPORT FOR GAZA!

Assalamualaikum W.B.T....

Wahhh.... Dah masuk cuti akhir tahun pun rupanya. Sebelum nak masuk ke topik sebenar post kali ini, saya nak ucapkan tahniah kepada adik-adik yang dapat keputusan cemerlang dalam UPSR tahun ini. Semoga terus sukses ya!



Ok. Saya yakin, walau sedikit dan sekurang apapun, kita semua sedar dan cakna akan isu besar yang melanda Gaza saat ini. Dan saya juga yakin bahawa kita semua turut merasakan apa yang mereka rasa. Jiwa dan batin kita tersiksa melihat angka korban yang semakin hari semakin meningkat, pertumpahan darah yang tak kenal siapa, wanita, warga tua, kanak-kanak, malah bayi yang masih belum sempat kenal dunia, belum sempat merasa sinaran mentari memancarkan cahaya di wajah-wajah suci mereka.


Mungkin kita di Malaysia, tanpa letupan bom, tembakan, peluru bersimpang-siur di sana-sini, kita rasa aman, kita rasa selamat, berlari, berkejar-kejaran di halaman rumah tanpa perlu risau memikirkan peluru yang mungkin datang entah dari mana, menembusi kepala. Atas sebab keselesaan ini, kita jadi lupa pada suadara kita di sana, yang mugkin sukar sekali tersenyum dan bergembira seperti kita.


Bagi kita yang berada di sini, mungkin sedikit sekali yang kita boleh lakukan untuk mereka. Bantuan kita hulurkan, doa kita kirimkan, sokongan padu kita berikan. Admin juga begitu. Kita semua juga begitu. Dan tidak kurang juga yang mula memboikot produk-produk hasilan Israel. Sejujurnya, tatkala dihidangkan dengan list produk hasilan Israel, admin agak terkejut kerana sedikit sekali apa yang admin tahu selama ini. Jadi di sini, admin nak share sedikit sebanyak tentang beberapa produk hasilan Israel.







Ok. Inilah setakat yang admin dapat jumpa. Admin research juga tentang isu boikot ni sebenarnya. Dan ada juga di antara komen-komen yang bagi admin agak cynical. Ada juga yang kata, 'kenapa tak boikot facebook sekali? Mark Zuckerberg kan orang Israel juga?'. Ok. Ini memang cynical. Admin punya pendapat yang lain pula. Usaha boikot ini sebenarnya, bukan kita boleh lakukan secara drastik, bukan boleh mendadak, terutamanya jika kita sudah menjadi penggunanya buat beberapa tempoh yang lama. Perubahan tu makan masa, maka boikot pun makan masa.


Mungkin ada pula waktunya kita terpengaruh dengan kata-kata sesetengah pihak yang menyatakan bahawa usaha boikot ini adalah sia-sia semata. "Yalah! Manakan berhasil jika seorang sahaja  yang boikot dan yang lainnya pula tak boikot?". Ok. Jika pernah hati kita merasa patah, semangat kita menjadi lemah, mari saya kongsikan di sini suatu kisah, yang dikongsikan oleh seorang sahabat. Kisah ini beliau petik dari majalah SOLUSI, berkaitan isu boikot. Berkatalah seorang hamba Allah ni.....

"Boikot produk Yahudi ni satu langkah yang bodoh. 

Ekonomi kita jugak yang terjejas nanti. Anak2 muda negara

kita yang hilang peluang pekerjaan. Lagipun berkesan ke

kat mereka kalau kita yang boikot? Ramai lagi yang still 

pakai produk mereka, satu dunia".


Jika pernah terlintas di minda kita akan fikiran seperti ini,

cuba pula fahami kisah yang seterusnya. Moga memberikan

lebih pencerahan akan mengapa sebenarnya kita selama ini

memboikot produk hasilan Israel ni. 



Maka tersebutlah sebuah kisah dimana Nabi Ibrahim dibakar

didalam api yang amat besar oleh Raja Namrud. Melihatkan

kejahatan Raja Namrud, seekor burung kecil oleh 

isebabkan rasa sayangnya kepada kekasih Allah Nabi 

Ibrahim, ia lantas mengambil air dengan menggunakan

paruhnya yang kecil dan dititiskan keatas api yang besar itu.

Perbuatan burung kecil itu telah ditertawakan oleh burung2

yang lain.


"Usahamu itu hanya sia2, api yang besar itu tak mungkin

terpadam dengan setitis air itu", mereka mengejek.

Lalu burung kecil itu membalas, "Aku percaya bahawa Allah 

tidak akan menanyakan kepadaku sama ada api itu berjaya 

dipadamkan atau tidak, tetapi Allah pasti akan bertanya apa 

yang telah aku usahakan untuk memadamkannya."


Oleh itu, walaupun kita ini seumpama burung kecil tersebut,

dalam usaha memerangi Yahudi laknatullah ini, 'siramlah 

walau setitis air' untuk memadamkan keganasannya. Carilah 

bukti dan saksi keprihatinan kita terhadap nasib umat Islam

di hadapan Allah nanti. Jika ingin dibandingkan dengan

pengorbanan nyawa oleh saudara kita di Palestine itu,

apalah yang seksanya sangat untuk kita menahan diri kita

daripada godaan seketul ayam goreng dan satu cup pepsi.

Sumber: SOLUSI


Haaaa....! Puas hati tidak dengan hujahnya? Sudah nampak tak kenapa kita kena boikot produk hasilan Israel ni? Tahu tak sebenarnya, Israel dah luluskan satu rang undang-undang anti-boikot? Admin pun ada baca juga pasal undang-undang ni. Antaranya 'gist' nya adalah, untuk menghukum dan menyaman sesiapa sahaja, sama ada individu, organisasi atau mana-mana institusi yang melancarkan boikot terhadap produk Israel atau mana-mana/apa-apa yang berkaitan dengan Israel, sehingga menjejaskan ekonomi dan segenap aspek yang berkaitan dengannya. Yang paling tak bertimbang rasanya adalah, sesiapa yang melakukan "report" (dia rasa dia kena boikot ke, atau menjadi mangsa atas perbuatan boikot) berhak menyaman pihak yang melakukan boikot TANPA PERLU MENGEMUKAKAN BUKTI YANG KUKUH! [Baca sini]

Jadi, jika sampai begitu sekali, nampakkah kalian betapa takut sebenarnya "mereka-mereka" ini akan kita? Sampai siap ada undang-undang lagi. Then again, siapa kata boikot ni tak beri kesan pada mereka? Kalau tak beri kesan, takkan mereka takut diboikot kan? Haaa.... Sebenarnya teman-teman, bukan hasil itu yang kita nak tengok. Jadi ke tak jadi, kecil ke besar kesannya, berjaya atau tidak, kita serahkan pada Allah S.W.T. Yang penting kita usaha. Kita tunjukkan sokongan kita pada saudara-saudara kita. 


Mungkin tak mampu nak secara drastik atau besar-besaran boikot. Tapi, bolehlah bermula dengan langkah mudah. Daripada minum Cola, minum yang lain ke... Anda pun tahu kan Cola tu tak baik untuk kesihatan? Adik admin pun hantu Cola juga dulu. Tapi lepas admin "ajar" dia, Alhamdulillah, tak pandang dah Cola tu. (Kalau minum juga, memang nak kena cili mulut tu. Hoho.) Daripada makan kat McD, makan roti canai mamak ke... Murah pun murah. Rasa pun ok ape! Boikot yang semudah dan sekecil itu, moga Allah S.W.T kira dan bagi "percent" di "sana" nanti. Peace!

Lagi satu admin agak kecewa pasal media kita. Media pun admin rasa kurang sekali pendedahan tentang isu yang melanda Gaza sekarang. Jika kita tak rajin cari, tak rajin baca, kita mungkin tak akan tahu langsung. Kalau tengok berita kan, sedikit sekali pasal isu-isu di Gaza, singkat sekali masa yang diperuntukkan untuk "cover" kisah penderitaan saudara kita di sana. Tak sampai berapa seken! Tup-tup, dah cerita lain pula. Ada juga berita yang petang tadi dah ada, malam nanti diulang lagi. Aik! Pelik juga admin. 

Memanglah, admin takkan dapat nak "control" media kan, takkan dapat nak jadi pemberita. Paling-paling pun, jadi pemberita buat adik-adik dekat rumah tu. Cerita pada mereka apa sebenarnya yang terjadi di sana. Dunia ini macam mana sebenarnya. Bukan indah-indah selalu. Bukan macam main kejar-kejar dengan kucing dekat laman tu. Saudara mereka bukan setakat yang mereka kenal tu. Tapi yang seIslam seluruh dunia. Jadi abang-abang, kakak-kakak, kita yang tua ni kena "alert" sikit. Yang paling penting, sebarkan YANG BENAR! Apa yang mereka nampak dalam TV tu, banyaknya yang dah BERPUTAR BELIT. 


Jadi, berbalik kepada isu boikot FB tadi, admin rasa melalui media seperti Fb inilah kita dapat info terbanyak, juga dapat sebarkan sebanyak yang kita boleh tentang penderitaan saudara kita di sana. Memandangkan orang Israel yang cipta FB, kita attack dia semula, kita gunakan apa yang dia buat untuk jadi medium sebarkan Islam, jadikan sebagai medium untuk sebarkan kekejaman dia. Dengan itu, masa kita di FB pun tak sia-sia kan? Jangan tutup mata, tutup telinga, tutup mulut.



Usaha boikot kita ni, kita rasa mungkin tak seberapa. Tapi harus kita ingat, jika kita tidak boleh membantu dari dekat, inilah antara usaha yang kita boleh lakukan selain berdoa agar mereka dilindungi Allah, agar dipermudahkan perjuangan mereka. Dengan memboikot produk hasilan Israel ni, kita sebenarnya secara tak langsung, membantu melemahkan mereka. Lemahkan macam mana? Yelah. Bila kita sokong, kita beli, kita guna khidmat mereka, mereka dapat duit, mereka beli senjata, mereka musnahkan saudara-saudara kita di Palestin. Tapi, jika kita boikot, kita berhenti beli, mereka pun tak ada modal untuk hancurkan saudara kita di sana. Seorang boikot mungkin tak cukup, tapi, jika semua boikot, insyaAllah, kesannya akan lebih besar lagi.

Bantulah mereka, doakan mereka. Mungkin kita tak dapat nak mudahkan usaha mereka, ringankan penderitaan mereka, tapi jangan kita sukarkan mereka, jangan kita jadi sebab mereka menderita. Mereka saudara kita, seiman dan seagama. SUPPORT for GAZA and THE PALESTINIANS!


Kredit to Kelab Ikram Mesir

Bak kata LOREAL,
KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA....

Salah tu,
Tapi sebenarnya
KERANA MEREKA BEGITU BERHARGA....

p/s : ni yang sedap-sedap makan burger free McD pagi tadi, tak kesian tengok adik-adik kita ni? setiap suapan McD yang dimakan tu, samalah dengan setiap titisan air mata mereka. hentikan penyiksaan tak langsung kita terhadap mereka.


SEDIH....
Andai saja MEDIA KITA lebih berani dan lebih lantang MENYUARAKAN YANG BENAR....


[ Kelab Ikram Mesir]

Dan lagi, sebelum mengundur diri, andai kata ada yang berhati mulia, dilebihkan sedikit rezekinya oleh Allah S.W.T. dan terasa ingin menderma atau memberi sumbangan bagi membantu mereka yang teraniaya, bolehlah berbuat demikian. Admin sertakan maklumatnya di sini. Ya. Admin ni bukanlah siapa-siapa. Cuma ingin membantu. Semoga Allah S.W.T. melindungi saudara-saudara kita di sana. Semoga usaha kita Dia berkati. InsyaAllah disampaikan doa kita kepada saudara-saudara kita di Palestin. Wassalam.

Saturday, October 27, 2012

Face Your Fear!

Assalamualaikum W.B.T........

Ahah! Apa khabar semua? Sihatkah? Ataukah terlalu stress belajar? Al maklumlah, exam dah dekat. Just around the corner gitu. Tapi tak apa! Jangan stress terlampau kerana hari ini, kita akan sama-sama mengimbau kenangan lalu. (tak adalah lalu sangat pun. baru-baru saja berlalu. hahah)

Admin baru saja selesai menjalani BIG kedua untuk semester kedua tahun ini. Untuk pengetahuan anda (bagi readers yang bukan pelajar IPG), BIG stands for BINA INSAN GURU. So, dari titlenya sahaja, mesti dah dapat agak motif atau objektif wujudnya BIG. Tapi, bukan itu yang admin nak cakap sebenarnya. Hari ini admin nak cakap apa yang dilakukan semasa BIG baru-baru ini. (ceeee.... apahal skema dan formal sangat ni? hahah. entahlah. admin pun tak pasti. agaknya, inilah pengaruh menulis refleksi BIG yang bermuka-muka dan bertalam dua muka tu....ish, ish...)

Oh ya! Buat apa? Surprise! KHIDMAT MASYARAKAT (tett! mana ada! admin saja yang syok sampai herot mulut senyum-senyum sebab ingatkan bahagian DERMA DARAH akan buat untuk next BIG. sekali......)

Ketika sedang berjalan gaya itik pulang sekolah bersama-sama itik gemo-gemo yang lain, admin pun bertanyalah lagi, sekadar untuk conformation. 

"Alo, Mek Sennah! (nama manja)  Esok BIG bukan khidmat masyarakat eh? Memang sure, confirm dan pasti lagi yakin derma darah ke?"

Mek Sennah pun menjawab dengan muka terkejut. 

"Aik kau ne. Sudah juak di'post di FB tu berkali-kali. Derma darah kan? Mana ada khidmat masyarakat... Kau takut bha kan, kan, kan? Kihkihkih....."

"Ai... Manada takut. Saya ni cuma bersemangat nak berkhidmat untuk masyarakat jak bha. Orang rajin la katakan. Hahahahaha." (jawapan nak ngelat la ni...)

"Derma darah bukan khidmat masyarakat meh?"  

Ok, fine. Soalan ini membuatkan admin terus tersekat. Macam kereta yang jammed di tengah highway, tidak ada jalan keluar. Admin sebenarnya, teramatlah sangat tak suka bila perlu menghadapi apa-apa juga aktiviti yang berkaitan dengan JARUM SUNTIK! Ya! Jarum suntik  is one of my fear factors! (bukan kena makan cacing ke, kena minum air durian blender campur belacan dan budu ke.. tapi JARUM SUNTIK!) 

Kalau dulu, datang saja doktor nak bagi suntikan (tak ingat dah suntikan apa, Rubela lah, itulah, inilah), mesti admin akan segera melarikan diri dari tempat kejadian. Tapi akhirnya, kena tangkap juga. Kalau disuruh berbaris pun, admin akan pilih tempat belakang sekali. (jangan diamal dik. lagi belakang, lagi takut. lagi banyak tengok yang menangis dan merengek lepas kena TEBUK di lengan. ada juga kes jarum suntik patah, melekat dekat lengan. muahahahaha - gelak kejam)

Itu dulu. Sekarang? Sama saja! Masih tidak gemarkan jarum. Tapi, apa-apapun, masa BIG tu, bila tengok rakan-rakan yang lain bersemangat nak derma darah, admin pun cepat-cepat pergi mendaftar. Datang kaunter pertama dengan wajah berani buat gaya orang selalu derma darah, admin pun duduklah sana. Isi-isi borang sikit, check berat badan, tinggi dan semua yang berkaitan dengannya. Itu kaunter satu. Still doing good, eh? Of course la. Belum ada rasa nak buat drama muntah hijau, pengsan dan sawan lagi time tu.

Next, pergi kaunter dua. BLOOD GROUPING. Ok. Di sini, admin dah nampak jarum. Kecil saja jarumnya. Pendek je. Kiut miut je gitu. Tapi admin takut juga. Datanglah duduk depan akak ni....Beliau pun bertanya...

"Pernah derma darah ke sebelum ni? Tau darah jenis apa?"

Admin buat muka kerang busuk saja. Tak pernah lagi derma darah, confirmlah tak tahu darah jenis apa kan? Hahah. Ok. Beliau pun keluarkan satu alat ni, tak besar pun. Beliau tarik jari tengah admin dan tettt! Fuiyooo... Ditebuknya jari admin ni. Berdarah terus. Pekat pula tu. Lepas tu, ditekan-tekan pula. Mencurah-curah darah admin, admin pun pengsan atas kerusi tu. Disaksikan oleh orang ramai. Oh! Malunya admin. (Eh, Eh, Eh! Salah ni. Dah masuk cerita lain ni! Back to the true story) Time tu, admin rasa macam nak pengsan dah. Tak sakit pun sebenarnya. Cuma admin time tu tak bisa memerima hakikat jari admin ditebuk jarum.. (aku tak bisaaa... aku tak biasaaaa... terus bernyanyi admin di dalam hati.) Tiba-tiba, admin rasa menyesal pula sebab mendaftar tadi. Tapi nak lari tak boleh dah! Sebab admin cukup syarat untuk menderma. Antara syarat-syaratnya, cukup tidur, cukup makan (jangan lebih-lebih), cukup darah, cukup zat besi (ini admin kompius sikit. ada juga rupanya yang tak cukup zat besi.)

Next! Kaunter tiga. Dalam penyesalan yang mula menapak itu, admin pun pergi ke kaunter tiga. KAUNSELING namanya. Admin rasa, time tu, macam mana di'kaunseling pun, tak dapat nak bantu admin. Hahah. Kalau dah takut tu, memang takutlah juga. Oh ya! Lupa pasal jenis darah. Admin berdarah panas! Kohkohkoh! Tak adalah. Jenis darah admin RAHSIA! Kohkohkoh (sekali lagi). Kira admin ni, bukanlah dalam kategori pemurah macam orang O tu, tapi bukanlah kategori kedekut macam orang AB. Aaaa.... Lu pikirlah sendiri!

FAST FORWARD.....................................................................................................................................

Ok. Sekarang, admin dah terbaring dekat kerusi maut tu. Bila dah baring-baring ni, admin rasa tenanglah sikit, kan? Tapi, dalam tenang-tenang tu, tiba-tiba saja kawan admin yang kat sebelah ni berkata. 

"Dayang..... Suda ku tengok tadi. Besar betul jarumnya tu. Menyesal tengok... Huhuhu...." (dengan muka macam nak menangis)

Naaaaaaaa.... Memang spoil mood la, kan? Apalagi, admin pun pandang nurse yang tegak berdiri dekat depan admin tu. Siap tekan-tekan, ketuk-ketuk lagi jarum tu. Percik-percik air dia. Admin time tu, tak dapat nak cakap apa-apa dah. Rasanya, kalau check tekanan darah time tu, mesti masuk kategori darah tinggi! Tensyen dan tertekan melampau! Hahah. Admin pun terus pejam mata. Tutuplah mata dengan tisu muka. (transparent, nampak juga!)

Biasanya, apa yang admin nampak masa itu la, sebelum suntik jarum untuk derma darah tu, dia akan bius dulu. Supaya tak sakitlah. Ok. Part bius ni funny. Masa nurse tu nak bius kawan admin yang kat sebelah, nurse tu suruh dia gerak-gerakkan dulu lengan tu. Alaaa... Supaya nampak urat yang nak suntik. Admin pun legalah sikit. Tak adalah main tebuk aje kan? Jadi admin pun teruslah pejam mata. Siap nyanyi lagi. Admin tak nampak pun nurse tu buat apa. Tapi time nurse tu pegang lengan admin, admin pun sedia-sedialh nak exercise kan..... Tak sempat pun admin nak gerak-gerak lengan, dia tebuk terus lengan admin. Pergghhh... Abah ai!!! Tanjat tite. Respon admin yang paling nurse tu tekezut adalah.... "AWWWWWW...." Hahah. ak sangka pula nurse tu admin akan merespon begitu. Admin pun tak sangka. Tau-tau aje, itu yang keluar dari mulut admin. Nasib baik tak cakap yang bukan-bukan atau ada sambungan. Contoh "Awwwww... pelan-pelan la sikit kak oi!"   (kalau cakap macam ni, kompem kena suntik kat bibir. terus jadi macam anjelina jolie. hahah)

Admin dapat rasa jarum itu menembusi kulit admin, terus menebuk ke isi, terus ke saluran darah. Aduh! Sakitlah yang teramat sangat. Itu baru bius! Belumpun jarum yang satu lagi. Itu lagi besar! Ok. Selesai bius, teruslah masuk jarum yang lagi satu tu. Tak ada pun rasa apa-apa sebenarnya. Cuma rasa macam kena siat-siat lah sikit. (hahaha. gurau saja.)

Kira dalam setengah jam la juga, bergantung pada banyak mana darah yang nak diderma. Single bag, double bag, triple bag. Admin hari tu buat double bag je. Itu pun, bukan sendirian berhad pilih tau. Kena tengok berat, darah dan apa-apa yang berkaitanlah. Selesai saja derma darah, admin terus pergi meninggalkan dewan. Sebab berkejar nak siapkan assignment sebenarnya. 

Itulah dia sedikit sebanyak cerita derma darah ni. Bila difikirkan semula, dimuhasabah dan munasarawak, admin pun terasa, betapa mementingkan diri admin selama ini. Sikit pun tak nak derma darah semata-mata kerana takutkan jarum. Malah siap buat alasan lagi. Tak cukup tidurlah, tak cukup makanlah.Cuma selepas kejadian hari itu, admin mula terfikir, andaikata tiba-tiba seseorang memerlukan  darah kita dan kita saja yang satu type darah dengan dia pada waktu itu, adakah admin masih nak mengelak lagi dengan alasan takut jarum? Memang teruklah admin kalau begitu. Kita mungkin tak tahu. Mungkin di mana-mana, sekarang ni, seorang ibu melahirkan anak, seorang lelaki kemalangan teruk, seorang bayi yang kena operate, mungkin memerlukan darah kita untuk menyelamatkan nyawa mereka. 

Jadi kawan- kawan, kesimpulannya di sini adalah, jangan jadikan ketakutan kita itu sebagai satu alasan untuk mengelak daripada melakukan kebaikan. Jarum tetap jarum. Tajam tetap tajam. Tirus tetap tirus. Sakit tetap sakit. Tapi derma pun tetap derma. Even lepas derma darah pun, admin masih takut jarum. Tapi jarum suntiklah. Jarum lain tu taklah. Darah pun tak. Jarum suntik tu saja. Heheh. Dermalah darah dan buat perubahan. Anda mampu mengubahnya. (tetibe..hahah)  Ini saja untuk hari ini. Hadapi ketakutan anda! Jangan cuba-cuba lari kerana cikgu-cikgu sentiasa tahu di mana anda bersembunyi. Adios!  Wassalam.



Tuesday, October 23, 2012

Jangan Beralasan!

Kenapa berkongsi ilmu dan bertukar pendapat sering 


dijadikan ALASAN untuk mendekati kaum wanita? Dan tak 


kurang juga sebaliknya. Lebih buruk lagi jika "ingin 


berukhwah" dijadikan sebahagian daripada alasannya. 


Hina sangat ke "ukhwah" itu sehingga dijadikan alasan untuk 


melunaskan niat ala "udang di sebalik batu?" 




Bila menceritakan tentang ukhwah, bukan main lagi kita 


bermadah. Ukhwah itu semanis coklat, ais krim, madu, bla, 


bla, bla... Itu teori. Tapi bila sampai tahap praktikal, yang 


manis dan indah-indah itu bertukar menjadi yang hitam, 


yang keji. 




"Ukhwah" itu suci. Jangan dihina dengan niat kotormu.






"Husnudzhon teman. Jangan seenak hati menilai niat 


  orang...."






Ini... Bilamana ukhwah semanis coklat semakin lama 


menjadi ukhwah seperti coklat berulat, lama-lama, bau 


busuknya pun tersebar ke serata tempat. Ulat-ulatnya pun 


makin banyak yang keluar. Niat sebenar pun terserlah. 




Jangan berALASAN. 







Kalau benar ingin berfoya-foya, terus-terang. Tapi tolong, 


jangan gunakan ukhwah sebagai alasan. Jika terasa lagi 


seperti ingin menggunakan jalan "ukhwah", atau "berkongsi 


ilmu" atau "bertanya" sebagai alasan, sila segera menghantuk 


kepala ke dinding di sebelah anda sekuatnya. Jika benar 


ingin berkongsi ilmu, ingin bertanya, tak mungkin di sekitar 


anda itu tidak ada satu pun makhluk Allah yang tidak 


mampu membantu anda. 



Anda cuma sedang beralasan.



Manusia memang pandai dan suka beralasan. Saya yang hina


ini juga begitu. Tetapi, jangan berlebihan. Beralasan sehingga


sanggup menggunakan apa-apa sahaja untuk melunaskan


niat kotor. Semakin tinggi ilmu, semakin hebat pula kita


mencipta alasan. Mengapa begitu? Saya hairan. Adakah 


kerana perempuan yang ingin didekati itu kelihatan


1) Lemah dan bodoh? Sehingga kita menganggap mudah 

    untuk kita memukaunya dengan kata-kata semanis

    ukhwah?


2) kelihatan seperti "mangsa mudah?" Lantas kita segera
  
     memasang taring dan kuku ilmu, bersedia untuk

     menyerangnya sehingga dia tunduk pada kita?


3) ataukah kita yang terlalu hebat sehingga kita terasa begitu

     bertanggungjawab untuk memberi ilmu kepadanya dan

     melindunginya? (padahal kita belum/bukan siapa-siapa

     padanya)  




"Sudahkah selesai perkongsian ilmu bersama sahabat


 sejantinamu yang dekat denganmu sehingga kamu ingin


 beralih pula kepada sahabat berlainan jantina denganmu?" 


  
Soalan ini ditujukan kepadaku dahulu oleh seorang sahabat. 


Jangan berpura dengan kata-katamu sendiri. Aku memegang 


kata-katamu ini. 



Sudah-sudahlah dengan alasan kita. Saya juga. Kita semua 


juga. Beralasan tidak akan permah membantu dan kerana


itu di akhirnya kita yang kecewa, tidak berjaya. Kerana 


alasan dan niat kotor kita itu. 




* Sekadar luahan hati. Siapalah aku untuk berkata begini..... 


   Maaf terkasar bahasa, terguris hati, tersalah tafsir.





Saturday, October 20, 2012

Alahai Admin!

Aiyak!!! (Muka terkejut beruang panda yang matanya bergelelang hulahup hitam, sambil menepuk dahi)

Assalamualaikum W.B.T..... Saudara-saudariku sekalian....
Admin baru tersedar bahawa admin sudahlah sangat-sangat lama mengabaikan blog ini. Ish, ish, ish. "Ape ni? Ape semua ini? Sungguh tidak konsisten anda sebagai seorang penulis! Mana janji-janjimu dahulu? Uhuhuhuhu...." (mesej seorang hamba Allah yang sungguh menyengat dan menjentik, sampai bergoyang-goyang tangkai hati admin).

Ok. Ok. Admin sedar. Admin minta maaf. Admin sedikit sibuk (alasan) dengan beberapa urusan yang menghalang admin daripada menulis. Tapi, hari ini, admin kembali. Kembali untuk bersama anda semua di sini. Tiada cerpen untuk hari ini. Tetapi admin ingin berkongsi sedikit cerita mengenai beberapa cita-cita admin yang mengong (sinonim-bengong) di suatu ketika dahulu, zaman belum akil baligh. Hahaha. 
*Sila bersedia untuk tersentak kerana anda mungkin pernah mempunyai cita-cita mengong yang sama. 

Cita-cita 1:

Al kisah pada suatu hari, tempat kerja Captain (bapa admin) membuat pameran pertanian yang mempamerkan bunga-bunga, pokok-pokok, segala jenis lada (yang hitam dan yang putih), juga buah-buahan. 

Admin sekeluarga pun datanglah ke pameran tersebut pada malam kedua ia dijalankan. Agak besarlah juga kawasannya. Cukup besar untuk menyesatkan segolongan manusia kenit seperti admin dan beberapa orang kanak-kanak yang bawah umur dan bawah ketinggian paras normal pada ketika itu. 

Tertariklah juga admin kepada sekumpulan ikan yang dipamerkan sedang berenang kuak lentang dalam kolam kecil dengan air terjun mini yang tersangatlah bising bunyinya. Jadi admin pun, menggatalkan tangan, cuba-cuba menjolok ikan-ikan tersebut dengan tangan. Sehinggalah datang seorang pak cik, menjeling admin dengan wajah "Ada hutang ka?!". Admin pun tanpa membuang masa, terus membuka langkah silat sehingga para ikan ternganga, tak kurang juga yang terkorban dek kehabisan udara, terus tenggelam timbul di permukaan air. 

Setelah jauh admin berlari lagak "run for my life" kerana takutkan pak cik bertubuh sasa dan lengan berketul itu, barulah admin tersedar bahawa Captain dan Ma'am sudah hilang! Huh! Atau dalam erti kata lain, admin telah tersesat dan disesatkan!

Admin pun berhentilah berlari. Masuk ke dalam booth yang dipenuhi bunga-bunga dan bersembunyi di belakang pokok kemudian menangis sesenyap hati. Setelah itu, admin keluar dan berjalan selayaknya seorang remaja hebat, seperti tiada apa-apa berlaku. Menghidu bau bunga-bunga dengan ayu layak seorang puteri kayangan, dan kemudian keluar dari booth tersebut.

Dalam perjalanan yang penuh tanda tanya akan langkah seterusnya, admin terlihat akan..... PAK POLISI! Yes! Pak Polisi! Ketika terlihat akan pak polisi berdua yang sedang menghirup kopi panas itulah admin terbayang semula akan cita-cita mengong admin sewaktu masih bayi bergigi dua dahulu.

Admin mula berfikir. Sudah tentu hebat sekali rasanya sekiranya admin mengadu sesat pada pak polisi, kemudian admin dibawa pulang ke rumah dalam kereta polis, lagak seperti seorang penjenayah yang meragut di pasar malam, sambil dilihat dengan penuh cemburu oleh kanak-kanak lain. Jika tidak pun, melambai-lambai pada peminat admin di luar lagak seorang artis yang berkontroversi. Hahah. Alahai admin! Bukan itu sahaja. Admin juga mula terbayang-bayang menaiki motosikal polis yang sangatlah besar itu, dengan gaya hebat sekali sambil bernyanyi lagu Gerak, gerak, gerak, khas! 

Lama admin berangan. Tahu-tahu saja, Pak Polisi sudah angkat kaki. Alahai. Melepasss! Jalan punya jalan, dengan hati yang sungguh bergelora, admin pun berkeputusan untuk pergi sahaja ke tempat parking kereta. Sesampainya di sana, admin menepuk kepala sekali lagi. 

"Alah! Mana satu kereta Captain ni?!" Waktu-waktu begini, semua admin tak ingat. Hahah. Admin teliti satu persatu kereta yang ada dan..... Jeng, jeng, jeng! Ternampak sticker yang Ma'am pernah tampal kat cermin belakang. Jadi, dengan yakin, admin menyandar di kereta tersebut. (Sambil menyilang kaki dan berpeluk tubuh. Lagak Kak Yong yang akan menagih hutang kawasan).

Tiba-tiba, datang satu pasangan menghampiri kereta tersebut. Ketika encik abang itu mengeluarkan kunci kereta, ok fine! Admin tersalah kereta. Jadi, untuk menutup malu kerana telah menyandar pada kereta itu "like a boss" dan buat muka tak tahu ketika beliau datang, admin pun berkata....

"Surat RO dah keluar. Kereta ni 24 bulan dah tak bayar!" (Eheh! Terkeluar pula ayat Mael Lambong) 

Giler ko?! Tak mungkin sekalilah admin akan berkata begitu. Admin hanya berlalu sahaja seperti biasa, layaknya kebanyakan kanak-kanak yang terlepas daripada pegangan ibu bapa di pasar-pasar malam dan shopping mall.

Nak tahu macam mana admin berjejak kasih semula dengan Captain dan Ma'am pada malam itu? Hahah. Admin ditemui merayau-rayau oleh boss Captain dan ditangkap masuk ke dalam guni baja sebelum diserahkan kepada bapa admin dengan wang tebusan sebanyak sepuluh ringgit setengah, harga sepohon anak pokok ciku. Hahah. Mengong, bukan? (Tersipu, malu-malu miaw seperti anak dara sunti yang dipinang teruna idaman, dari taman bunga tahi ayam yang harum semerbak layak bunga mawar depan rumah admin).

Didrebar oleh pak polisi dalam kereta polis dengan penuh bangga dan hormat sambil melambai-lambai dengan hidung kembang setaman. Itulah salah satu cita-cita admin yang mengong suatu ketika dahulu. 

Cita-cita 2:

Satu lagi? Okeh. Okeh. Admin nak jadi renjer hutan. Seriesli. Tidak menipunye pun adui terber. Untuk merealisasikan cita-cita ini, dengan langkah sekangkang baboon, admin pun menyertai Jambori SLAD (Skim Lencana Anti Dadah) Peringkat Kebangsaan Tahun 2008 di Kuantan, Pahang. (Mungkin ada antara kalian yang ada sekali pada masa itu. Selamat berjejak kasihlah kita di sini. Laga-laga pipi, dan muah-muah. Erk? Perempuan sahaja ya?)

Kenapa admin join? Sebab tidak ada orang lain yang mahu join! Hahah. Admin join pun dengan harapan akan bertemu hutan dan bukit-bukau. Bolehlah berlagak gaya renjer hutan perempuan yang sangatlah hebat, mengalahkan Tarzan.


Antara aktiviti yang buat admin terasa amatlah seperti renjer hutan pada waktu itu adalah ketika admin dibawa jungle trekking. Mandi dalam kubang dinasour yang lumpurnya sangatlah coklat. Terjun ke dalam longkang besar beramai-ramai. Dan paling tidak tahan sekali, merangkak di bawah kasa dawai yang berduri-duri dengan permukaan tanah yang berlongkang-longkang. Habislah scratch dan berdarah lengan admin pada ketika itu. 

Paling seronok adalah bergayut dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. Teramatlah sakit rasanya menggenggam tali guni yang sebesar genggam itu. Kaki sudah shaking bergayut, pandangan pula sudah berpinar akibat gayutan terbalik gaya spiderman, akhirnya, tidak sampai ke penghujung, admin jatuh bergolek gaya cekodok ke dalam minyak masak. Kedebush!!! Bergelak tawalah rakan-rakan admin yang lain kepada admin dan ahli kumpulan yang jatuh ke dalam lubang lumpur itu sampai kering air lumpur. Hahah.

Selain itu, ada juga aktviti berakit. Bersedialah admin dengan jaket keselamatan dan wajah penuh semangat dibasahi peluh. Dengan tangan bersedia mengayuh. Tiba-tiba, entah datang dari mana suara sumbang itu sambil berkata, "Lintah! Lintah hisap darah aku!"  

Oh tidak! Oh tidak! Not lintah! Kami semua pun bertunggang-tonggek memeriksa kaki sehingga terbalik rakit. Hahah. Jurulatih naik bengang dengan telinga berasap dan muka berubah hijau sepeti incredible hulk. Cuba bersabar dengan kerenah anak-anak dara sunti yang rajin membuat kontroversi dan gossip lintah bila berhadapan dengan sungai. Admin pula cuba kekal macho dengan membuat muka tak takut lintah. (padahal dalam hati.... huiiii....please not lintah..pacat pun jangan...cacing pun tak mo..)


Cacing pun takut? Hahah. Yes! Tak boleh. Admin pernah memberanikan diri memegang cacing yang sudah mati ditetak cangkul. Admin balut elok-elok jari-jemari ini dengan plastik. Still, admin masih geli-geleman bila tersentuh akan cacing yang tidak berslaah dan tidak bernyawa itu. Terbang semangat admin sekejap. 

Adik-adik pun, tahu admin tak berani, bukan mainlah syoknya ketika sama-sama merumput di luar rumah. Pantang jumpa cacing yang kegilaan meliuk lentok, dengan pantas dicabut dari tanah dan terus dilempar ke arah admin. Admin pun terlompat-lompat dan berlari seakan-akan run for my life lagi sehingga terlanggar tingkap yang ternganga dan terperosok ke dalam longkang. Berdarah kepala admin. Terpleser lagi. Diketawakan oleh kucen-kucen yang sedang bermain kejar-kejar dengan anak ayam. Tidak kurang juga yang sedang berak secara private di belakang pokok pisang, tidak mahu diganggu.

Setelah hampir seminggu admin berekstrem di Pahang, bangun 3-4 pagi dengan jurulatih yang sedang-sedang nakal melempar mercun ke dalam tandas, admin pun tersedar. Ini bukan renjer hutan! Ini orang utan! Ini askar! Latihan tentera! Hahah. Tapi oklah kan? At least dalam hutan. Dan semasa jambori inilah admin belajar banyak tentang dadah, memandangkan jambori ini juga dikendalikan oleh Agensi AntiDadah Kebangsaan. 

Dan percaya atau tidak, admin ini yang datang tanpa apa-apa harapan selain untuk bermain di hutan, telah berjaya menjadi antara 20 orang peserta terbaik daripada lebih 300 orang peserta. Specifically, peserta terbaik bagi negeri Sarawak. Dengan bangganya admin balik ke rumah dan menunjukkan pingat emas dan sijil itu kepada Captain yang agak selalu melihat admin sebagai wanita lemah dan tak berdaya. Cehhh... Hahah. (Sambil mengangkat kening)

Sejak daripada hari itu, admin telah menjadi penggemar sukan dan aktiviti ekstrem. Admin tak kisah kotor atau dipanah sinaran UV (asalnya admin memang tak cerah pun. opps! ini rahasia zaman silam). Sebab itulah admin sangat gembira semasa BIG (Bina Insan Guru) yang lalu. Tersangatlah seronok jungle trekking dengan ular hijau atas kepala, dengan hujan yang lebat, licin dan berlumpur dan berenang di laut lalu memanjat batu-batu besar di tepi laut sambil memikirkan kemungkinan tergelincir dan terhantuk di batu. Huish. 

Sangat mencabar! Dan seronok! InsyaAllah, jika ada peluang lagi, admin pasti tak lepaskan. Admin ni, bukan jenis yang suka duduk ayu di meja belajarku, sambil membaca novel. Jangan tertipu dan jangan terkejut kalau tengok admin berenang dalam lumpur, memanjat pokok atau merempit. Kalau ada peluang, admin memang ingin buat. Cuma kadang-kadang tu, malu-malu miawlah sedikit. (Eheh, gedik ja aku ni. Lempang kang!)


Itulah barang sedikit cita-cita admin yang kurang siuman. Seriusly, cita-cita nak naik kereta polis tu ada lagi. Cuma masih berfikir bagaimana caranya untuk masuk ke dalam kereta itu tanpa perlu melakukan apa-apa jenayah atau muka admin ditayang di muka depan tabliod dan surat khabar seringgit dua di pasaran. Renjer hutan will always be my ambition. Okeh. Okeh. Dakwat laptop dah nak habis. Admin nak layan adik admin pula. Dari tadi dah menelepon tak henti-henti. Komplen pasal pelekat toksik yang beliau beli beratus keping dan diragui keberkesanannya setelah beliau bereksperimen sendiri. Entah apa beliau cakap, admin pun tak tahu. Dengar ajela. (Sambil berkata aha. ehem. iye. ohyeke? tangan di bahu, mata pandang ke atas). Hahah. Itulah hang! Len kali, sebelum beli, tanyala aku dulu. Kalau tak pun, dah kaya sangat tu, hulur-hulurlah dekat kita sini. (Wink,wink)

Semoga bertemu lagi di lain hari. Dipermudahkan urusan buat hari ini dan hari-hari mendatang. Dan semoga diberkati Allah kehidupan dan dilimpahi rahmat serta perlindungan-Nya. Jangan nakal-nakal taw! Adieu! Adios! 

Sunday, August 5, 2012

TERSEBUTLAH KISAH.....

" 1, 2, 3, 4, 5, Sepuluh!!!" (Erk! Pandai mengira ke tak ni?)
"Dah ke belum???!!!  Aku datang ni!!!" 
Tettt!!!! Jumpa! (Dengan gelak jahat. Padahal orang tak sempat sembunyi lagi pun..)


   Assalamualaikum W.B.T.... Salam sejahtera, Salam Ramadhan, Salam 1 Malaysia! (Ceh, dah macam TPM masa perhimpunan pula... T.T)


   Melalui sneak peak 3 baris sebentar tadi, sudahkah dapat kalian mengagak topik celoreng hamba kali ini? "Saya putar Halim!!" Hoyyeah! Topik yang terkena pada hari ini adalah.... "TERSEBUTLAH KISAH-ZAMAN KANAK-KANAKKU"


   Zaman kanak-kanak kita, rasanya semua memang berwarna-warni kan? Macam-macam kita buat, macam-macam ulah! Macam-macam onar! Jangan menipu! Saya tahu. (Sebab saya pun sama. Wink.. Wink..) Sampai pening kepala mak ayah. Tapi, itulah seronoknya jadi budak-budak. Main redah je. Heheh. Jadi, sukacitnya di sini, akan saya kongsikan permainan tradisional bagi budak-budak Malaysia tipikal. (bukan yang tak tipikal ya?) Apa yang spesel sangat pasal permainan tradisional ni sebenarnya? FOC! Free of Charge! Tak perlu duit, tak bazir elektrik. Itu yang mahal tu..


1) Hide and Seek/Sembunyi-Sembunyi (ke, ada sebutan lain?)
    
    Kalau dulu, permainan inilah antara yang paling femes sekali di tempat saya. Pantang dengar kereta mak ayah meninggalkan tempat parking je, mulalah roger2 kawan/anak jiran/anak kak jah sebelah menyebelah. Plannya kawan-kawan, "Hari ni, kita main sembunyi-sembunyi!" Biasanya, dengan kawan-kawan la. Semua pun yang berhingus lagi, under aged lah katakan.

   Main ni memang seronok. Area sembunyi kadang-kadang boleh jadi cukup terhad, ada waktunya pula cukup luas! Masa tinggal dalam maktab, area sembunyi boleh jadi satu maktab tu. Tukang cari pun, kadang-kadang termengah-mengah kayuh basikal satu maktab cari yang bersembunyi. Kalau tak jumpa juga, memang menangislah. (Yang tengah sembunyi, dok gelak dari jauh tengok. Kohkoh)

   Satu pengalaman saya yang paling kelakar sekali masa main ni adalah time main sembunyi dalam rumah. Waktu tu, ada saya, adik-beradik, dengan anak jiran sebelah saja. Area sembunyi, dalam rumah. Dapat je yang jadi, kami pun berlari-lari anaklah (dengan ibu jari kaki) dalam kawasan rumah. Sebab dah selalu sangat main dalam rumah, jadi, tempat sembunyinya pun, pasti dah diketahui awal-awal lagi. 

   Otak ligat berfikir ni. Mana nak sembunyi? Tiba-tiba, mata terperasankan akan almari besar dalam bilik tidur. Almari tu memang sangat besar. Dalamnya pun bertingkat. Tempat mak simpan baju-baju lama. Kami pun sorang-sorang naik satu tingkat. Ada 4 tingkat, cukup untuk 4 orang. Baju semua habis dibongkar, buat tutup badan. Jadi, kompem ajelah tak nampak. (Nasib baik tubuh kecik-kecik semua)

   Lepas sembunyi, semua pun diam-diam saja. Adik lelaki pun mulalah pencarian human hunt dia. Masa dengar kaki dia masuk bilik, kami semua memang dah nervous pun. Mana taknya? Semput! Tak ada udara! Terpaksalah bertahan juga. Adik pun buka almari tu. Tapi, ajaibnya, dia tak nampak pun kami yang tengah sembunyi kat dalam longgokan baju tu. Setengah jam dia cari, sampai menangis sebab tak jumpa. Last2 kami pun surrender, kesian pula adik menangis macam tu. Hahah. Kalau sekarang cerita balik, memang adik mengamuklah. Malu kena gelak dengan akak-akak dia. Tengok macam dalam gambar tu. Ada kawan hamba yang sorang ni, pandai benar bersembunyi. Sekali terjumpa dia melekat kat siling tu. Pandai betul memanjatnya. Patutlah tak jumpa di darat, dah jadi spiderman rupanya. Hahah. 

    Tempat feveret sembunyi : bawah katil, dalam almari, belakang kerusi, dalam bakul baju (untuk yang saiz S saja ya?), dalam tempayan (kalau kat kampung)



2. Teng-teng (bukan lompat katak!)

    Ini pun boleh tahan femesnya. Dekat sekolah ada, dekat taman ada, dalam rumah pun boleh main. (tapi, jangan suka-suka conteng lantai ya? Mak ayah marah, saya tak tanggung taw)

    Permainan ini pun tak perlu modal. Cuma yang perlu cari adalah buahnya. Batang kayu boleh, batu boleh, getah pemadam pun ok. (patutlah hari-hari minta duit beli getah pemadam. kehkeh) 

    Settingnya (rumah) macam-macam. Ikut tempatlah. Kalau tempat saya, biasa dari nombor satu sampai nombor sembilan. Peraturannya pun sama, tak boleh jatuh! Kalau jatuh, dikira mati. 


                       (Aik! Boleh pula duduk dalam rumah ea?)


3. Galah Panjang (ada tempat panggil belon acah)
    
   Hoyyeah! Saya paling suka permainan ini. Setting biasa, gelanggang tenis. Kalau kena hempuk bola tenis sekali dua tu, biasalah. Orang main tenis, kita main galah panjang. Sebab apa pilih gelanggang tenis? Sebab dah ada garisan, tak perlu bazir nak curi kapur sekolah dah. ( Erk?? Hehehehehehehehe.. Kantoi pula..)

   Main ni kadang-kadang boleh buat merajuk tau! Mana taknya? Kejar-kejar tak dapat. Asyik lepas saja. Last2, yang jadi galah pun surrender. Tak nak main dah. Main lain pula. Hai... Susah betul!


(Tengok tu! Upin Ipin pun tahu main. Kalau tak tahu, rugilah anda semua..)



4. Batu Seremban (ada yang panggil sembat)


   Yes! Batu Seremban. Saya pun tak tahu kenapa panggil batu seremban. Adakah permainan ini berasal dari Seremban? Wallahualam.. Dulu-dulu, pantang cikgu masuk kelas lambat, semua pun sibuk tertonggek-tonggek kat luar kelas. Hai... Cari cacing ke dik? Bukan! Cari batu! Batu dia macam-macam ghope ada. Saya lagi suka batu yang keras dan kecil. Almaklumlah, tak tercekup tangan kalau batu besar. Batu bulat-bulat pun ada yang pandai main taw! Entah macam mana tu. Dengan batu yang tergolek-golek. Guna guli je yang saya tak pernah tengok lagi. Hahah!


(Haih! Ada juga rupanya guna guli? Baru je tertanya-tanya tadi..)



           (Suka tengok gambar ni. Terasa atmosphere kampung tu. 
    Ayah dulu pun, kalau ada masa, main juga batu seremban dengan kitaorang. Mak lah paling best! Macam-macam version beliau tahu. Batu lima, batu tujuh, semua ada)


(Guna pundi kencing, eh??!! Pundi kacang pun boleh.. Tangan pun tak sakit)


5. Congkak


   Asalnya dulu, tempat saya tak ada permainan congkak ni. Tetapi, bila datang sorang budak baru ni, dia pun ajak kita main congkak. Masa tu tak tahu, terkulat-kulat ajelah. Tapi lama-lama, seronok pula kan? Lepas tu, semua pun nak suruh mak ayah dia beli papan congkak. 

   Tapi sekarang, manalah ada lagi yang nak main. Semua dah ngadap PS je. Betul tak? Jangan hairan kalau ada yang tak tahu main congkak ni. Main isi jela jawabnya. Kata orang, kalau main congkak jangan tamak, nanti rugi. Sampai sekarang saya tak dapat maksudnya. Sesiapa tahu, sharelah ea? Sama-sama mengimbau kenangan lalu. ^_^


                         (Congkak, EPICLY TRADITIONAL!)

6. Tikam Selipar/ Selipar Tiga

   Ini adalah permainan yang saya tak main sangat. Budak-budak lelaki suka. Budak perempuan tengok aje. Kena tikam dengan selipar macam sakit aje? Huhu. Itu sebab tak berani nak main. Tapi seronoklah tengok. Berebut-rebut  nak bina balik lepas kena roboh selipar tu.  Macam-macam selipar ada. Selipar Jepun, selipar Made in China, selipar tandas, kasut pun ada! Crocs je yang tak sempat jumpa tikam selipar. Hahah. 


(Bukan senang nak kasi berdiri macam tu, dengan kena baling lagi. Isk.. Isk.. Isk...)

7. Ceper
  
    Perghhh!!! Ini permainan yang dah lama giler. Tapi saya baru tahu hari tu. Semasa demo dalam kelas oleh budak-budak lelaki. Selalu je dengar orang sebut, tapi tak pernah main. Nampak simple aje, tapi tak senang. Tapi paling bestnya, permainan ini pun tak perlu modal. Asal rajin cari tudung botol je. Tu pun bukan senang nak jumpa sekarang. 



(Tengok tu! Kemain seriyes lagi adik ni. Salute2. Macam pakar!)

   Jadi, inilah serba sedikit tentang permainan tradisional ni. Ada banyak lagi sebenarnya, gasing, layang-layang dan apa saja yang anda tahu. Tapi, tak dapat nak cerita semua kat sini. 


  Banyak dah tinggal kenangan saja sekarang ni. Semua dah main online. Tak ada dah nak main yang tradisional ni. Tak style katanya. Staillah sangat kot, kalau kecik-kecik dah pakai spec. Isk..Isk... Baik sebenarnya biar anak-anak kecil bergerak. Jangan dibiar menghadap komputer 24 jam. Nanti bila besar, semua jadi tak betul. Rabunlah. Bila berlari, koordinasi semua salah. Macam robot pun ada. Inilah kesan kalau terlalu banyak menghadap komputer. Nak-nak lagi yang dibiar sejak kecil. 


   Jadi, mari kita hidupkan semula aura permainan tradisional yang semakin hilang ditelan Angry Bird dan Counter Strike! Kita main "permainan kita", bukan "permainan orang". Membangun itu perlu, tetapi yang lama jangan hilang kerana itu yang membentuk jati diri dan menjadi identiti kita!