andai kau sudi

Sunday, June 12, 2011

CINTA SEBAGAI SATU PELABURAN..

Assalamualaikum W.B.T.........

   No stress! No homesick! Arggghhhhh...Pejam celik, pejam celik. Jap lagi bulan lapan. Balik umah la......Yeahhhh!!! Raya tidak boleh tidak. Mesti kat rumah jugak. Nak merdeka ke, human graphic ke, I DON'T CARE. Missing my family, my sedara mara n my kucing2 so much...

   Well, ape kabo smue? Lama dah tak update blog. Kalo update pun, copy paste cite orang je (pengakuan ikhlas). Sebenarnya, dah tak tau apa nak cerita kat korang neyh. Tapi kan, tadi, time blogrunning, terpijaklah bumi blog kawan tercintaku (yang tengah tergelak-gelak depan laptop-tak tau nape)

   Nak tau dye cite sal ape? Sal cinta! Perrrrggghhhhh!!!! Sungguh tidak ku percaya. Coz' setahu sye, dye ni la yang paling geli geleman kalau cerita sal cintan-cintun. Kalau sye ne, laenlah. Bak kata orang " macam dah takda cite laen. Asek cinta manjaannnnnnggggg. " (well, do i care? sekati sye la kan? sye tak kacau korg. keh3)

   Jadi, sye pun nak crita pasal cinta jugak. Lagipun, it has been quite some time since sye share sye nye in depth sal cinta ne. (sorry kalo banyak perkataan BM yang dh rosak kat sini. Nak tulis ringkas2 je hari ne. Tak bez lak kalo asek formal je. No stress yar! and mungkin sounds a little bit rough nanti. So, just get ready. Sye tgh menulis dgn penuh perasaan ni. Nak wat post yg serius ckit. Tapi, SMILE! )

   Cinta ya....Hmmmmm......Cinta. Semua orang tau cinta tu macam mana. Macam mana orang yang jatuh cinta (mkn tak lalu, tdur tak lena, mandi tak basah, bla..bla..bla..) sekian..sekian.... Well, kalau sayalah,   tak pernah experience lagi simptom2 di atas. Kalau yg dikatakn jatuh cinta/syok sendiri tu, adelah kot. Sekali dua. Tu pun mak cakap NORMAL. Remaja yang tengah meningkat usia memang macam tu. (hormon berubah-secara saintifiknya. hahah) Tapi, takdela lme mana pon. Sehari dua. Esok lusa, dah tak ingt pun. Time muda2 dlu, sukala tgk cite cinta remaja. Cinta org tua. Cite thai, cite korea, cite industan (guling2 atas rumput. hahah ) cite mlayu nye cinta (bolehlah). Tersengih-sengih dpn TV tak tentu pasal.  (pengakuan ikhlas jugak neyh. ) Tapi, sejak dh jadi tua ne     (tualah sgt) tak bape lyn dh cite2 gtu. Kalau sekali-sekala tgk, adela.

   Next.....ini in depth sye pasal cinta. Senang cite, bagi sye, cinta ni macam matematik la. Ada naek turunnye. Nak buat equation jgak ke? Boleh2...Bagi clear sikit.  

Sebelum becinta
Cinta = 100%

Time becinta
Before nikah = 100% - 50% = 50% (seratus persen cintaku......50% persen bagi sama kamoooo....ni percintaan yang mashuk!! sebahagian diriku sudah menjadi milikmu..)

Dipanjangkan jodoh....sampailah ke jinjang pelamin..
Cinta pas nikah = 50% (ini baki cintanya utk suami or isterinya...banyak ni je ke yang tinggal? errrrr....hmmm)

Itu kalau kawen dgn orang yg kte kapel tdi tu...kalau kawen ngan org len? Nak bagi 50% je? Hmmm.....cukup ke? Alangkah kesiannya kat pasangan baru kite yang dapat separuh je cinta kite tu. Yang len dah kasi kat org sblum kawen lagi. Macam membazir kan? Kalau ekot sye nye cara, kalau dh bagi cinta, dh labur modal, sye mesti nak kawen ngan org tu, mesti dpt pulangan dye. Mana leh bazir2 gitu je. Tapi, modal tak pulang pun. Namun begitu, ini semua tak mungkin terjadi. Unless, kite cinta pas kawen. InsyaALLAH tak rugi. Kita kawen ngan jodoh kte yg Allah dh tentukan. Bukan dgn org yg kte cinta n berikn cinta. Kalau pnjg jodoh, adela. Kalau tak, agak rugi di situ andai dah mati2 bercinta. JIKA DIIZINKAN ALLAH, SAYA NAK KASI SUAMI SAYA CINTA YANG SOLID...AMIN... (usaha bukan mudah. jln yg ade bkn lurus n sentiasa bercahaya. selalu ade liku2 dan kekadang gelap. moga2 Allah terangi jln kte dlm mengejar keredhaan-Nya. Amin...)

   Well, orang slalu tanye kat sye. Kau ni apesal? Ape cer? Ape masalah? Normallah kalau bercinta time umo2 cam kte ne. Takkan sekali pun tak ingin kot? Tipula kalau camtu. Takde perasaan la kau tu. Macam mana kau bleh hidup cam robot gitu? (sampai hati ckp sye xde perasaan.)

   Bukan saye tak ingin.  Sebagai manusia besa, yg punya hati dan jantung, sye pun sesekali rse MACAM dh jtuh cnte pde makhluk Allah yg berlawanan jantina.  Tapi, mcm tadilah. Sye tak nak MEMBAZIR CINTA. Bercinta tak kena time n tpt n org itu adalah satu PEMBAZIRAN! Dan sye tak suka PEMBAZIRAN! 

   Lagipun, sye ni dh kne brainwash la kot. Kat sekolah dlu, (bukan nak cerita buruk sekolah sye. juz buat pedoman kte smua je. inilah hakikat remaja sekarang) kalau bercinta or berkapel je, mesti ade pegang2, mesti ade dating2, mesti duduk dua2, berhadapan, berpandangan, romance2 ------> ini tahap paling parah. (jujur sye ktekan, walopun sye x ske, tp dye org ttp kwn2 sye jugak. bila dh jdi mende2 yg x kne pde tpt n tak patut, sye pun rse sedih jugk..  ;( )

   Nampak tak apa yang sye ckp tu? Rsenye, smua org pun tau kan? Sebab tu la sye tak nak becinta ( cakap selalu sng. tapi, hati ni, kdg2 sukar kte kawal. tapi, kalo kte betul2 usaha, insyaAllah akan dipermudahkan segalanya..yakin pde Allah..) . Bagi sye, kalo becinta, mesti kne buat semua tu. MESTI. Tak sah kalo tak buat.  Oleh sebab itulah, ade baeknye x payah aje. Tak nmpak hala tujunya...Selalu tgk org bercinta gitu,  tengok lam TV or tgk dr jauh beranilah. Kalau nak suruh sye buat, maaf.....sye tak berkekuatan. Nak paksa jugak ke? Boleh! Boleh sangat! JOM PI JUMPA WALI SYE. Then, kte kapellah puas2. Lagi masyhuk! (tdk terlarang. sah di sisi undang2.)

   Itu sye nye pendapat time skolah2 dlu. Alhamdulillah...Setelah masok maktab tercinta, segalanya menjadi lbih bermakna. Kat sini lagi bnyk ujian n dugaan. Mcm2 ade. Tak usah nak cite la. Tapi, ilmu pun bertambah. Kalo dlu, sye elak cinta sbb x nk men pegang2, skrg ne, sye dh tau... Apa bala yg dibawak oleh cinta tak kne tpt ne. Sye dh mengerti cinta mcm mne yg patut kte kejar n cari. Sye dh faham hakikat cinta sbnr ne. Bkn sekadar utk menjauhkn dri drpd pegang2 je, tp, lbih dri itu. Sbb itu kte dituntut utk mengejar ilmu. Supaya kte tahu. Bila dh tahu salah, sedaya upaya kte cbe elak( meskipun kdg2 kte tumpas jugak pde bisikan syaitan. cpt2 taubat n istighfar). Saya tahu tahap mne teguh sye ni. Cinta? Bukan sesuatu yg sye bleh kawal kalau dh terjebak. So, sblum lemas, jgn mandi laut. Ombak kuat. Sedar tak sedar, dah dok lam dasar laut. Tak bernafas. (Lagipun, sye x ingat dh cre nak brenang)

   Takda masalh kalau org nak ajak kapel. Tapi, kne la sah dlu. Dan yang paling tak caye nye ialah, bila sye kemukakan syarat pengesahan tu(akad nikah), pasti org tu akan hilang lepas tu. Ajaib kan? Takpe. Sye paham. Those people are not more than just chickens  ------> coward@ penakut. Berani ajak kte wat dosa. Tapi, kte ajak wat baek, tak brani pulak.   Alasan common :

1. muda lagi.... (kalo dah tau muda lagi, yg memandai nak kapel tu ape cite? dok umah tlong ayah mak buat kje bepaedah kn lgi bagus? keje ke...kumpul duit..esok lusa, kawen, takla susah nak sara pemly..)

2. tak ready....( erkkk? ajak wat mende bek tak ready...ngajak wat dosa ready lak erk? tak paham betol..nk kte takde ilmu, ade. blaja tinggi2 lak tuh..)

3. takut family tak compatible laaaa..... ( family...hmmm....yg ni knela diconsider jugak. bak kte org2 tua, kalo kawen, bukan kwen ngan anknye je, kwen ngan familynye skali. dan pilihan terbaik mestilah yang org tua kte pilih. ----------> andai ditakdirkan sye pilih sendiri, moga direstui la. Begitu juga kalian semua. insyaAllah... moga jadi menantu terbaik buat mertua dan jadi isteri serta suami yg soleh n solehah..amin..)

4. tak kenal sgtla. nak kne kapel dlu. baru bleh kenal. kalo tak nak kapel, paling kurg pun, kenalah TEMAN TAPI MESRA. barulah tak nyesal nanti..(ini ALASAN! bangang nye alasan. klo nak kenal pun, ade cara dye. tak semestinye kapel2 bru leh kenal. itulah gunanye org tgh yg leh dpercayai)

5. tak bolehlah. awal sgt. nanti nmpk cam org desperate je..i'm not a desperado...nt tak pasal2 dicop gatai.     (well, sye dh slalu makan perkataan desperate ni. dah pecah gegendang tlinga kot. tapi, itulah hakikatnye. manusia lbih suka tuduh mcm2 drpd tgk setiap perkara tersirat dlm setiap perbuatan kte. sye paham. mmg kte x sempurna. sbb tu sye x marah kalo ade yg ckp gtu gni. mmg manusia suka bercakap. sbb sye ni jenis yg diam, sye ske dgr org ckp. silakn cakap.heheh)

6. takutlah. takut dye tak ske sye (ini tak bleh buat apela. kte, kalo ske org, tak gtaw, cmne nak jadi? tapi, kalo dh gtaw tu, knelah niat yg betol. bkn gtaw ske, pastu buat ske2 je. tau2 sendri la step2 nye pastu ek..)

   Banyak lagi alasan kaum lelaki sekarang asenye. Yang ni je antara yang terbiasa. Itulah sebab sstgh org lebih selesa single and not available (except to those yg ade guts- yg berani buat dgn cara yang betul- silakan. pintu terbuka luas utk anda-----> siap ade red carpet sekali...respect you all! bkn bnyk yg tau wat cre yg btol tp brani wat cre yg btol...lbh bnyk yg tau cre yg btol, tp buat cre yg paling bodoh sekali (maaf. agak kasar perkataan tu)...sekaligus merendahkan maruah di hadapan perempuan tu. ini bkn opinion sye sorg..ini opinion dr pelbagai perspektif.

   Well, kalau dah berkenan di hati, tapi masih bnyk alasan macam yg diutarakan sebentar tadi, ade beknya, stay away from that girl lah! STAY AWAY! JGN PERNAH TRY TEST AND DTG DKT CKIT PUN.
Even dgn alasan hanya sekadar nak berkawan or kenal2 dlu. Korg tak tau ke, ape yg korg buat ni akan buat pompuan tu berharap pde korg nt? Korg mmg la anggap besa je. Sbb korg mmg layan sume org sme. Tapi, pompuan ni sensitif dan mudah prasan tak tentu pasal (sye tau sbb sye pun pompuan jugak. tapi, takla semudah tu prasan. sbb sye x caye.)  

   Mende yg korg buat ne, smelah seolah-olah korg ingat pompuan tu murah dan mudah nak dapat. Kalo cakap gni, ade lak yg salahkn pompuan nt. " Alah. Mmg padan mke dye. Dye yg mudah tergoda dgn lelaki. Tak tau jge maruah dri. Dye sepatutnye tak layan aku dlu time aku ngayat dye. Aku nak test je tu. Setakat mne ketegasan dye. Rupa2nye, sme je ngan pompuan laen. MURAH " (ayat2 hampeh jantan tak guna. nak test la konon.) 

   Well, korg tau hti pompuan ne lembut. Jgnlh men2kan dye org lgi. Pompuan ni, akal nye 1 je, nafsu 9. So, not impossible la dye org akan jatuh pde kte2 manis or layanan baik korg, biar seteguh apepun dye. Maybe di luar nmpk keras n lgsung x mkn ayt2 korg. Tapi, dlm hati....pasti sedikit sebanyak tergugat jugak) Yg korg tu, akal 9, napsu 1. Yang pegi ngayat pompuan or try test dgn bgi layanan baik2 tu pesal? Kan....tak fahamlah..apela motif sebenar korg buat mcm tu..

    Jgnlah kte membuka lembaran dosa bersama-sama. Kalau tak ready, persiapkan diri. Penuhkan lubang2 yang terkurang tu. InsyaALLAH, yg baik jugak yang kte dpt nanti..(pesanan khusus buat diri sendiri yang compang camping di sana sini. seperti pengemis yg menapak di muka bumi. mencari bekalan dan harta sehingga kte mampu dok di tahap tertinggi di sisi Allah. insyaAllah..doakan bersama )

   " Tapi, kau tak pernah jatuh hati ke? "

Ini soalan yang common. Macam sye ckp kt atas tdila. Sye pun manusia. Ade jantung, dup dap..Mestilah pernah maaa...Kdg2, sye cbe kte SYE TAK SUKA DYE. SYE TAK JATUH CINTA! Tapi, sye x dpt nk tipu perasaan sendiri. Tidak juga sampai sye brani menzahirkan segalanya melalui perbuatan yg tak bermoral. Lagipun, malaslah nak berharap-harap neyh. Diam2 sudaaa.... (doa jugak. ustazah sye salu ckp time sye form 4 dlu. tak salah doa utk jodoh kte walaupun kte msih muda lagi. kalau dia yang terbaik utk sye, moga dibukakan hati dye utk sye. moga andai tiba masanya, disatukan kami dalam keberkatan-Nya. meskipun tiada kata-kata indah sebagai penyambung bicara....huh! apa aku cakap ne? terlebih sudaaa....back to cerita sbnr)

    Lelaki sekarang neyh..Aduyai...Bukan boleh diharap sgt. Nak membongak je kejenye. Bajet baik, gitu gini, pastu len macam pulak yg dibuatnye... Lagipun, bnyk yg menilai pompuan berdasarkan paras rupa je (panahan iblis semata-mata). Percaya atau tidak...Inilah hakikatnya...Silalah mengaku, betol tak ape sye ckp ne? tgk rupa dlu, yg comel2, yg muka bercahaya, yg lawa2, muka dulu...skali terpikat, bru prasan quality2 yg len????? betul tak? ngaku je la..) 

   Ini pendapat org mcm sye la. Yang dipengaruhi oleh drama2 lam TV dan kisah2 percintaan shbt2 yg bnyk keciwa jiwa merana. Sye yg tengok pun merana. Sedikit sebanyak, sye belajar jugak. cinta itu begitu rupanya. Bila sakit, kita nangis. Org bersedih, kite pujuk. (walaupun tak tau cmne nak pujuk. Mcm biasa..buat lawak bodoh yg tak jadik. pastu bertambah-tambah menangis kwn sye. laz sekali, bagi tisu je la. itu je yg mampu sye buat.)

  Akhir sekali, harus diingat teman2 ku semua, cinta Allah juga yang paling besar dan abadi. Yang kekal dan hakiki. Jgn pernah lupa itu. Biar hilang cinta lain. Jgn hilang kasih Allah pada kita. Dan pesanan sye. Wahai kaum wanita. Jgn mudah percaya pada kaum lelaki. 

   Ayah pun ckp mcm tu. " Jgn percaya ckp2 lelaki kalau dh smpai tpt org. Cinta lelaki ni fleksibel. Hari ni dye ckp dye ske kamu, esok lusa dia mesti dah xde lagi. Pompuan len plak dye cari."

   Dlu sye ingat ayah tipu. Sal ayah pun lelaki. Takkan ayah nak ckp gitu lak sal lelaki? ( sye pk, ayah sje je gertak sye supaya sye x bercinta time skolah n fokus more on pelajaran. sye pun ekot jugak time tu. sal sye caye 100% cakap ayah sye. even until now) Tapi, skrg, bila dh dok jauh dr ayah, bru sye tau ayah cakap betul. Sye nampak sendiri. Dan jujur sye cakap, TERUKNYE lah lelaki tu. Gi usha sorg pompuan ne, ngintai dye sne cni, ekot dye sne cni (mcm seyes la sgt nk buat bini) pastu at the same time, gi usha sorg pompuan yg len lak. Apakah tujuan perbuatan ini? Tak tahu. Nak menambah calon dlm list kot..leps tu, tinggal pilih2 je la..Gitu? Sendiri mau tau...
 
   Dan lagi satu, jgn berharap sgt lah. Kalau cakap cinta di mulut, sye pun boleh jual2 pantun n kte2 manis macam tu je(it's just that i don't have time to do that. bek jual pantun lam pertandingan. dpt hadiah. tulis puisi cinta. hantar lam majalah. ok la jugak). Alahai, murahnya kata2 cinta org skrg neyh. Sekati2 je kasi kt sembarangan org.  Mmglah sronok kot, org lyn mcm princess, disaji dgn madu..Tapi, lelaki mcm tu, awal2 lagi dh spoil. Awal2 lagi dh tunjukkan kelemahan dye org. Layak ke utk dibuat suami? Maybe ade yg ckp..."Ala, pompuan tu pun bkn bek mana. Ade hti nak ngate org. Dye sendiri pun bengkok, ade hati nak yg bgus2. Cehhh!!" 

   Well, krn seseorang perempuan itu bengkok n tak cukup bgusla dye perlukan seseorang yg bgus utk membimbing dye. ( Tapi, jgn lpe juga. Kte pun kne usaha jugak utk jadi yg terbaik utk ayah kpd anak2 kte...)  Kalo semudah tu dye org ayt korg, semudah tu jugaklah dye jual gula kt pompuan len nanti. Wahai kaum adam semua! Sila buktikan CINTAMU DENGAN CARA SEBENAR! IJAB DAN KABUL! BUKTI KATA2 SEBENAR DARIPADA LELAKI SEJATI...HAHAHA..(gelak2 jugak. tapi ini serius! sye serius! kening berkerut...tet!!!)

   Laz skali (dr tdi dh ckp gni. tak abis2 jugak.) sye nak mintak maaf ea. Andai ada kaum rijal or kaum nisa' yang rse terpukul. Sye ni nk memukul dri sendiri sbnrnye. Alang2 nak sedarkn diri, baek sedarkan semua org skali. Kdg2, sye slalu berharap yg tak mungkin terjadi. Bila tulis gni, biar sye sedar diri sikit! Hidup di dunia nyata. Lelaki, tidak boleh percaya! Jgn percaya sehingga dia berani membuktikan diri dgn cara yg paling terhormat sekali.  Bnyk yg pandai membongak je. Penuh trick di sana sini. Ade ke yg jujur? Ade! Sye yakin ade. Tapi, mcm mne membuktikan kejujuran? Itulah yg jadi penanda arasnye nanti. 

   Minta maaf sekali lagi. Ape2pon yg kte lakukan, lakukanlah dgn cre yg terbaik dan diredhai. Jgn mencari kemungkaran Allah. Jgn ajak org buat dosa. Cukuplah sendiri buat. Muhasabah diri. Cinta manusia ni, haiiii....susah nak cakap. Semua dh besar. Sye pun dh besar. Makin besar ne, patut makin matang la. Bukan belajar tinggi2, tapi bodo pun bertingkat-tingkat. Ilmu mengayat pun bertambah-tambah. Teknik2 memikat pun semakin hebat. (paling menyampah dgn lelaki2 gni.) FIkir-fikirkanlah sendiri. (mcm org frust lak. tak pasal2..padahal bkn de pape pon. cme sedikit kecewa dgn org lelaki skrg ne...sikit je. dan susahnye sye rse bila sye ckit pun tak percaya kt korg ne. smua jadi susah. tapi, mmg sye tak boleh percaya jugak. huhu.) Well, kte smua tak sempurna. Apa lagi sye ne. Mcm2 kurang. Nak jugak nasihat org. Tapi, takpela. Amar makruf nahi munkar. 

   TANGGUNGJAWAB SEORANG MUSLIM. Perubahan tu makan masa. Kalau suruh rimau tukar belang dye semalam je pun tak dapat. Inikan pulak manusia. Semoga perjuangan kite sbg khalifah di muka bumi ni dapat keredhaan dari Allah S.W.T. Kdg2, kalo brani sgt pun susah jugak. Tapi, sye nk share jugak. Tak boleh dok diam je.  Fikir ea....FIKIR.......readykan diri utk PEMILIK CINTA SEBENAR...dan yg paling penting....JGN MEMBAZIR CINTA...JGN MELABUR PDA PELABURAN YG MERUGIKAN...CINTA ITU SUATU PELABURAN. SALAH TPT MELABUR, RUGILA JWBNYE...(bercinta mmg kne kedekut. tak boleh bazir2..) 

DOA SAYA AGAR KTE SMUA MAMPU MENJGE CINTA...JGE HTI..BERI PDE ORG YG SPATUTNYE...MELABUR, TETAPI TIDAK RUGI...USAHA SME2 YA..

WEL, ADAKAH SANGAT KASAR KATA2 DI ATAS? TAK BOLEH DITERIMA? TAK PERCAYA? SAYA TAK TAHU. LAIN ORG, LAIN CARA, LAIN JUGA PENERIMAANNYA. 

JGN AMEK ATI CKP2 SYE KT ATS NE. TAKDE NIAT NAK NGATE ORG. CME MENULIS DGN PNUH PRASAAN JE. MAAFKAN SEGALA SILAP DAN SALAH. SYE MANUSIA BIASA. TERKADANG TERASA JUGA SEPERTI NAK MENGEKSPRESI  DIRI. KALAU TERSALAH CAKAP, OR CKP BENDA BETUL TAPI KORG TAK DPT TERIMA, SYE PUN X DPTLA NAK BUAT PAPE SELAIN MEMINTA MAAF SAHAJA. KORG NK CKP APEPON PASNE, SKATI LE. SYE DH READYKN TLINGA UTK SAVE MNDE2 YG BEK DAN DELETE MENDE2 YG X BEPAEDAH N X BLEH PKAI OR SYE X SKE NK DGR. ONCE AGAIN, IT'S MY BLOG. NOTHING U ALL CAN DO TO STOP ME FROM SHARING MY THOUGHTS. PEACE. TAKMO GADO2, NGAROT2 NTH PAPE KT BLAKANG EA..NGEEEE...  ^_^

WASSALAM...


CINTA ITU SUCI SIFATNYA...
TIDAK BOLEH DIKOTORI DENGAN KEMAKSIATAN...
TETAPI PERLU DIRAIKAN DALAM REDHA-NYA...
YAKNI PENGHORMATAN DARI PERNIKAHAN....
HORMATI WANITA!
SAYANGI WANITA!
LINDUNGI WANITA!
DARI RAHIM SEORANG WANITA KAMU LAHIR
MEREMEHKAN SEORANG WANITA IBARAT KAMU BIADAB TERHADAP IBU SENDIRI!
BIADAB TERHADAP IBU SENDIRI!
LELAKI ITU SIFATNYA MELINDUNGI
JADILAH PELINDUNG
SEORANG SUAMI...
TEMPAT LETAKNYA KEHORMATAN SEORANG ISTERI
JADILAH LELAKI TERHORMAT!
^____^


5 comments:

seputih salju said...

suka ngn entry nie..trsla bertahan dlm mnyimpan cinta utk suami yg satu..kn ukhti?doakn sy smoga dpt mnggalkn cinta yg tah ape2..hehe

asi_hijab said...

thousands like for you!!!!minta izin ntuk share...May others realize what they did..^^

KHAIRUNNISA' said...

untuk kte smua. semoga cinta kte hanya pde yg selayaknye....

silakan share saja... :)

muslimhijrah said...

http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta.html

muslimhijrah said...

http://www.iluvislam.com/tazkirah/dakwah/1253-manisnya-tahajud.html