andai kau sudi

Saturday, April 23, 2011

ADA APA DENGAN CINTA?

Hawa,

Andai engkau masih remaja, jadilah anak yang solehah buat kedua ibu bapamu, andai engkau sudah bersuami jadilah isteri yang meringankan beban suamimu, andai engkau masih ibu, didiklah anakmu sehingga dia tidak gentar memperjuangkan ad-din Allah.


Hawa,


Andai engkau belum berkahwin jangan kau risau jodohmu , ingatlah hawa janji Tuhan
 kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata jatuh ke hati, maka lahirnya senyuman maka tercetusnya salam dan sekaligus disusuli dengan pertemuan takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa…


Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannnya, lelaki yang warak tdak menilai wanita melalui keayuannya, kemanjaannya, serta kemampuannya mengoncang iman lelaki. Tetapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan yang penting pegangan agamanya. Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk mengodanya. Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan lelaki dan wanita yakni sebuah perkahwinan.


Oleh itu hawa,


Jagalah pandanganmu, awasilah auratmu, peliharalah akhlakmu , kuatkan pendirianmu. Andai ditakdirkan tiada cinta daripada adam untukmu, cukuplah hanya cinta Allah memenuhi dan menyinari kekosongan jiwamu, biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapamu yang memberi hangatan kebahagiaan buat dirimu , cukuplah sekadar cinta adik- beradik serta keluarga yang membahagiakan dirimu.


Hawa…..


Cintailah Allah di kala susah dan senang kerana kau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai Allah. Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan perolehi keredhaan Allah. Cintailah keluargamu kerana kau tak akan jumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga. Janganlah sesekali tangan yang mengoncang dunia juga yang mengoncang iman lelaki.

Di hati ini...
Punya sedikit rasa buatmu
Tapi maafkan aku...
Tidak akan ku biarkan rasa itu bertambah mekarnya
Kerana belum tentu kau pemilik selayaknya...


Bukan niatku untuk menjauh...
Aku hanya ingin memelihara rasa itu...
Jangan kau bersedih
Dan terasa pedih
Andai rasa itu milikmu...
Tiba masanya
Dengan rela hati ku serahkan padamu...
Sehingga tiba waktu itu..
Persiapkan dirimu..
Maka yang sama juga buatku...
Andai sudah tiba waktu...
Andai sudah tertulis aku untukmu...
Kita pasti akan bertemu...
P/S buat kamu :


Tenang-tenang saja..
Bukankah semuanya sudah ditentukan oleh-Nya
Maka itu,
Jangan resah
Usah gelisah
Jangan rasa bersalah
Jangan sesekali menyalah
Yakinlah
Pada Allah!


^_________^

SENYUM!!!


http://www.iluvislam.com/


No comments: